Genom att anta Katarinauppropet skulle Svenska kyrkan genomgå en attitydförändring och kyrkans anställda skulle sporras att än mer att organisera sig rent praktiskt i flyktingfrågor.
Det pågår en systematisk kränkning av människovärdet i Sverige. Barn och unga som kommit som flyktingar till Sverige får inte genomgå en rättssäker asylprocess utan utvisas på osäkra grunder till farliga länder som till exempel Afghanistan.
Många av de utvisade ungdomarna lever nu som papperslösa, går under jorden och tvingas till ett liv på gatan, både i Sverige och övriga Europa. Där blir de till ett lätt byte för droghandel och kriminalitet. Antalet unga som fyller 18 år eller blir uppskrivna i ålder och får lämna sina boenden därför att de vill gå kvar i skolan lever nu som hemlösa på gatorna trots att de fortfarande är kvar i asylprocessen.
Vi vill genom den här debattartikeln uppmana Sveriges politiker: Låt de unga (ensamkommande asylsökande som väntat i mer än ett år) få stanna i Sverige! Vi vill genom den här debattartikeln uppmana Svenska kyrkan att tydligt påminna om varje barns rättigheter: Barnets bästa ska komma i främsta rummet vid alla beslut som rör barn. (FNs Barnkonvention, artikel 3). Politiker som styr länder ska ansvara för att alla barn får det som de har rätt till. (Artikel 4).
Flertalet församlingar har sedan länge arbetat för att stödja de ensamkommande. Församlingar har öppnat upp sina lokaler som härbärgen och olika nätverk har bildats för att ge ungdomar psykosocialt stöd. Nu är tiden inne för Svenska kyrkan att visa på nationellt stöd för de ensamkommande samt att visa riktning för samhället i stort:
Genom att anta Katarinauppropet i sin helhet på årets kyrkomöte kan Svenska kyrkan tydligt visa sitt stöd för nätverket ”Ung i Sverige” och även angripa roten till varför krig överhuvudtaget fortfarande uppstår.
Vi måste börja med oss själva och säga nej till svensk vapenexport som bidrar till att människor måste fly sina länder! Vi måste se vår egen del till varför världen ser ut som den gör och säga ja till en human flyktingpolitik! Genom att anta Katarinauppropet skulle Svenska kyrkan genomgå en attitydförändring och kyrkans anställda skulle sporras att än mer organisera sig rent praktiskt i flyktingfrågor.
Katarinauppropets budskap om fred är inte partipolitik, det finns ingen baktanke, utan en dröm om en kyrka präglad av ickevåld. Det är ett litet frö som kan sås i varje människohjärta och på sikt förändra världen. Nätverket ”Vi står inte ut” är tvärpolitiskt och består av människor som i sin profession möter ensamkommande.
Det finns en längtan om själslig påfyllning hos alla tusentals engagerade i nätverket ”Ung i Sverige” och vi inbjuder samtliga församlingar i Svenska kyrkan till en gemensam klockringning den 20 november, på Barnkonventionens födelsedag, kl. 12.00-12.05.
Vi ber för att landets församlingar kraftsamlar och förenar sig så att vi tillsammans kan gestalta den profetiska rösten i samhället som många av oss längtar efter.
Låt de unga stanna! Låt klockorna ringa! För freden! För människovärdet!
Katarinauppropet
Fredrika Gårdfeldt
präst, Katarina församling
Kerstin Bergeå
samordnare Goda Grannar
Fotiní Carlsson,
journalist, författare
Olle Carlsson
kyrkoherde, Katarina församling
KG Hammar
tidigare ärkebiskop
Olle Sahlström
författare, aktivist
Ung i Sverige
Fatemeh Khavari, talesperson
#Vi står inte ut
Kinna Skoglund och Sara Edvardson Ehrnborg
grundare och talespersoner
Stina Berge och Charlotte Lilja Pittuco
talespersoner i Stockholm
Goda Grannar/Flyktinghjälpen Katarina
Jalal Darir
projektledare, representant för Stockholms moské
Kikki Högdahl
diakon, Katarina församling, projektledare
Gunilla Moshi
diakon i Spånga-Kista församling
Katinka Levin
stiftshandläggare för migration och mänskliga rättigheter, Stockholms stift
Lotta Sjöström Becker
generalsekreterare Kristna Fredsrörelsen
LÄGG TILL NY KOMMENTAR