När Svenska kyrkan fick förändrade relationer med staten, var de stora riksdagspartierna måna om att bevara sitt inflytande över Svenska kyrkan.
Det kyrkomöte som 1999 antog kyrkoordningen som ersättning för Kyrkolagen och Församlingsstyrelselagen, var helt dominerat av Socialdemokraterna, Centern och Moderaterna. För att bevara sitt inflytande blev kyrkoordningen i mycket en blåkopia på kommunallagen, riksdagsordningen och vallagen.
Man omöjliggjorde för enskilda medlemmar att väljas till något förtroendeuppdrag i församling, stift eller rikskyrka utan att tillhöra någon grupp. Man bara nyskapade ordet nomineringsgrupp för att dölja att det var partierna som skulle fortsätta att styra.
Efter ett par år lämnade fyra av riksdagens partier kyrkopolitiken och lät de som var aktiva i Svenska kyrkan bilda helt fristående förbund. Posk – det dittills enda partipolitiskt obundna alternativet fick så småningom sällskap av andra nomineringsgrupper. Nu har också Moderaterna beslutat att som parti lämna kyrkopolitiken.
Är det inte nu dags att börja fundera över ett helt nytt system för val inom Svenska kyrkan, där personligt förtroende betyder mer än grupptillhörighet?
Vi utmanar nu den grupp som de moderata kyrkopolitikerna håller på att bilda att ta initiativ till att samla alla fri-stående nomineringsgrupper till diskussion om ett valsystem, som en gång för alla får bort de politiska partiernas möjligheter att styra Svenska kyrkan. Låt oss tillsammans utmana Socialdemokraterna, Centern och Sverigedemokraterna. Då finns det chans att få en levande kyrka, som leds av engagerade medlemmar utan partipolitiska hänsyn.
För Kristdemokrater i Svenska kyrkan
LÄGG TILL NY KOMMENTAR