Om du passerar en grund damm och ser ett barn som håller på att drunkna, skulle du då rädda det?
Frågan ställs av filosofen Peter Singer, just nu på Sverigebesök för att lansera sin nya bok Det liv du rädda kan.
Hans fråga kan tyckas närmast retorisk. Men hans poäng är allvarlig. De allra flesta skulle utan att tveka rädda barnet. Oavsett hur dyra skor vi har på oss.
Men borde vi då inte med samma självklarhet hjälpa andra människor i fara? Varje år dör tio miljoner barn på grund av brist på rent vatten, toaletter och annat som vi faktiskt kan åtgärda. Vi skulle kunna rädda dem, med en insats som inte kostar oss mer än ett par skor, är Peter Singers budskap.
Den australiensiske filosofen är sedan tidigare mest känd för sitt engagemang kring djurens rätt. Men han är också djupt engagerad i att bekämpa fattigdomen.
Lika lite som någon annan har Peter Singer en patentlösning på att avskaffa världens fattigdom. Men det intressanta är hans utmaning. Det finns tillräckligt med rikedom i världen för att avskaffa fattigdomen.
Själv ger han bort en tredjedel av sin inkomst. Vilket han som professor på anrika Princeton i USA har råd med utan att behöva ge avkall på ett gott liv. Men det är också hans poäng. De flesta kan avstå en slant och ändå leva ett bra liv.
Även i finanskrisens skugga.
Peter Singers styrka är inte att han kan biståndsfrågor bättre än andra. Utan hans vilja att lyfta frågorna om fattigdom till en fråga om etik som berör alla. Vad vi rimligen bör göra. När vi kan och har möjlighet.
– Det är själva fundamentet i etiken. Att vi sätter oss själva i de andras situation. Hur skulle jag vilja att omvärlden agerade om jag var fattig? Den gyllene regeln helt enkelt, som inte bara finns i kristendomen utan i många andra traditioner, sammanfattar Peter Singer.
Den senaste tidens svindlande summor som satsas för att få bukt med finanskrisen visar att världens ledare kan kraftsamla om de vill. Nu senast på G20-mötet i London, där man enades om att satsa ytterliggare 1 000 miljarder för att kurera en krasslig ekonomi. Samma engagemang behövs i kampen för drägliga livsvillkor åt de allra fattigaste.
Peter Singer är inte ensam om att fokusera på fattigdomen. Enbart i USA finns en rad kyrkor och opinionsbildare som sedan många år gör samma sak. En av de mest namnkunniga är Jim Wallis, som länge kämpat för att få kristna att prioritera kampen mot fattigdom lika hårt som de klassiska moralfrågorna.
Men Peter Singer kommer från en annan bakgrund. Därför når han delvis helt andra grupper. Samma sak gäller för Jonas Gardell och hans bok Om Jesus. Inför påsken 2009 skriver nu var och varannan tidning om Jesus. Även i radio och tv diskuteras bilden av Jesus på djupaste allvar.
Filosofen Peter Singer och artisten Jonas Gardell må komma från helt olika håll. Till synes ett helt omaka par. Men en sak har de gemensamt. De skriver och ”predikar” om det som engagerar dem. Utan att först känna efter vart vinden blåser och leverera vad ”folk vill ha”.
Varken fattigdom eller Jesus lär ha toppat en sådan lista.
Ändå, eller kanske just därför, stannar folk upp och lyssnar.
Det inger hopp.
Dag Tuvelius
LÄGG TILL NY KOMMENTAR