Den 9 januari, på Kristinas femtiotredje födelsedag, flyttade vi utomlands. Anders bosätter sig för tredje gången i Sydafrika. Kristina för andra gången.
Vid dessa tillfällen har vi varit utsända av Svenska kyrkan. Eftersom vi inte behövt ansöka om medlemskap i Svenska kyrkan vid hemkomsten förmodar vi att vi varit medlemmar/tillhöriga även under utlandsvistelsen.
Under januari månad 2013 har vi fått två brev från Sverige, som vi särskilt vill nämna. Det första kom från försäkringskassan. I brevet står: ”Du är fortsatt registrerad hos Försäkringskassan under din utlandsvistelse. Det beror på att du arbetar åt Svenska kyrkan.”
Brevet berättar sedan att alla som arbetar utomlands för svenskt trossamfund eller svensk ideell organisation som bedriver biståndsverksamhet kan fortsätta att vara registrerad hos försäkringskassan, om utlandsvistelsen beräknas vara längst fem år. Den så kallade femårsregeln.
Det andra brevet kom till vår särskilda postadress i Sverige. Från skatteverket. Brevet berättar hur vi ska göra för att fortfarande få finnas med i den allmänna röstlängden.
Men när det gäller Svenska kyrkan, som vi tillhör sedan 1960 och även är anställda av, kommer inget brev. För i samma ögonblick som vi flyttar utomlands händer två saker:
1. Vi kan inte längre bidra med kyrkoavgift. Den följer ju med skatten och vi kommer inte att betala skatt i Sverige.
2. Vi får inte rösta i kyrkovalet. Inte ens till kyrkomötet.
Så vår fråga till någon som vet, lyder: Är vi fortfarande med i Svenska kyrkan?
I så fall: Hur ska vi då kunna bidra med kyrkoavgift? Och varför får vi inte rösta? För det är väl inte så att det råder ett överskott av röster, när valsedlarna i kyrkovalet räknas ihop.
Våra förslag:
A: -Någon som sitter i kyrkomötet får motionera om en ändring i kyrkoordningen, om det behövs.
B: Skriv på Svenska kyrkans hemsida att alla som bor utomlands och tillhör Svenska kyrkan kan höra av sig genom ett särskilt formulär och därefter få bli inskrivna i röstlängden. Samt även få möjlighet att bidra med kyrkoavgift.
Det är en fråga om demokrati.
Det är en fråga om kyrkosyn.
Det är en viktig fråga.
Kristina och Anders Göranzon
Utsända medarbetare i Sydafrika
LÄGG TILL NY KOMMENTAR