Wittenberg 500 år senare hade gjort Luther glad

”Martin Luther hade glatt sig om han varit med här i dag.” Bundespräsident Frank-Walter Steinmeiers hälsning vid festgudstjänsten i Wittenberg fångade stämningen vid årets historiska kyrkodagar.

Luther hade glatt sig och kanske gjorde han det i sin himmel om han såg att tiotusentals personer vallfärdat till hans kära Wittenberg för att fira gudstjänst på ängarna och på en läktare, uppställd just för detta tillfälle, med utsikt över hans världsberömda slottskyrka.

Om det var drygt 30 000 eller 100 000, som tyska medier skriver, är oklart. Men med erfarenheten av 70 000 människor i Berlins Olympiastadion, får 30 000–40 000 att kännas mer sannolikt än 100 000. Kanske avskräckte den långa promenaden från järnvägsstationen i Wittenberg i 30-gradig värme, en del av de 100 000 kyrkodagsbesökarna i Berlin.

Martin Luther hade säkert också glatt sig över att hans lutherska kyrka spritt sig ända till Sydafrika. Han hade smickrats, kanske även förvånats över att av den sydafrikanske ärkebiskopen Thabo Makgoba i predikan bli kallad ”en mycket sann fader till den demokratiska friheten”.

Säkert hade han uppskattat all den fina sång och musik som förekom före, under och efter gudstjänsten. Ja, den litet livligare musiken som stora delar av de yngre besökarna föredrar hade han kanske inte förstått men säkert accepterat, när han insett att det var viktigt även för de unga att få känna sig hemma i hans reformerade kyrka.

Däremot hade han inte känt sig främmande för det starka inslag av värdslig makt som präglar de tyska evangeliska kyrkodagarna. Här är i Wittenberg fanns inte bara bundespräsident Frank-Walter Steinmaier. På plats var även delstatspresidenten och Wittenbergs egen borgmästare för att delta i högtidsgudstjänsten.

– Kyrkodagsdeltagare – nu är vi här! ropade presidenten för kyrkodagarna, Christina Aus der Au, och tolkade mångas längtan att få fira festgudstjänst i Luherstadt Wittenberg.

– Hit har vi kommit från alla delar av världen, sade hon och förespråkade dialog som en väg mot fred, ett sätt att förändra vårt sätt att se på andra.

– Vi är systrar, vi bygger inga murar.

Christina Aus der Au hyllade de flera tusen frivilliga som hjälpt deltagarna att hitta rätt till seminarier och som också välkomnat besökare på station Sydkreutz där tågen gick i skytteltrafik till Wittenberg denna kyrkohistoriska dag.

– Dialog förändrar vårt sätt att se på andra människor.

Biskop Heinrich Bedford-Strohm, München, som är ordförande i den tyska evangeliska kyrkostyrelsen, Kirchenrat, framhöll att reformationen var en viktig historisk händelse för både kultur och samhälle.

– Men den var framför allt en religiös förnyelserörelse. Den försökte öppna en ny förståelse för Kristus, en förståelse som vi behöver än i dag, över både samfunds- och landsgränser.

Han gladde sig åt att 500 år av splittring mellan katoliker och protestanter är över.

– Vi kommer äntligen samman från olika traditioner. Låt oss tillsammans vara världens ljus och livet salt.

Heinrich Bedford-Strohm hoppades att en ny generation unga kristna ska växa fram från året 2017, så som skedde på 1960- och 70-talen.

– Urkraften i reformation är att upptäcka att Kristus är mitt ibland oss, och att uppleva den Helige Andes kraft.

Efter gudstjänsten bjöds det på reformationspicknick i det gröna. Det mest bejublade inslaget var att Martin Luther och hans fru Katharina von Bora själva dök upp i tidstypiska kläder. Många ville prata med och låta sig fotograferas vid den nutida Martin Luther – som kommer att kunna ses av många av de besökare som väntas under Lutheråret 2017. Särskilt högt deltagande väntas till 500-årsjubileet som firas den 31 oktober.

Martin Luther hade nog aldrig anat att han skulle ställa till med så mycket uppståndelse 500 år senare. I en imponerande panoramautställning kunde besökaren ta del av hans dramatiska liv. Utställningen visas ända till år 2021.

Lutheråret firas tillsammans med starka sponsorer som tyska SJ, Deutsche Bahn. Efter gudstjänster och picknick kunde den som ville bege sig till Deutsche Bahns presentshop för att köpa ett Luther-lok i modelltågsformat. I den starka värmen var försäljningen dock inte så stor. Många sökte efter en plats i den lilla skugga som Wittenberg bjöd på.

Mitt besök i den berömda slottskyrkan där de 95 teserna spikades upp år 1517 visar att intresset för Luther är levande bland människor från hela världen. En grupp från Chile tog en gruppbild när jag passerade.

Och en sak är säker, Martin, aldrig har din slottskyrka varit så välbevakad av polisen som denna dag.

 

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.