Tidskrifter på franska, tyska och engelska ligger utspridda på borden. Lydia hade rest runt en hel del innan hon flyttade till Gunnarsbyn.
Hennes man Carl Forsberg hade bott i Amerika och arbetade som fotograf i New York i slutet av 1800-talet. På chiffonjén ligger en tjock fotobok i röd sammet med porträttbilder av damer som han kan ha fotograferat.
I matsalen finns serveringsbrickan intill det imponerande matsalsbordet i ek. Här passade serveringspersonal upp på gästerna och härifrån kunde de ta den smala pigtrappan upp på övervåningen utan att riskera att stöta ihop med herrskapet i den stora trappan.
– Både Karl XV och Oscar II har faktiskt ätit vid det här bordet. Fast då stod det hos Lydias pappa Carl Riström i Råneå. Han bjöd dit Oscar II 1902 och Karl XV hade varit på besök där tidigare, berättar Mogens.
På övervåningen står spel som back-gammon, couronne och schack kvar. En sällskapsdam kom varje dag till Lydia. Det finns även bevarade brev. Bland annat till en väninna i Sverige, där Lydia beklagar sig att hon saknar storstadens puls, och brev på tyska till bekanta i Berlin.
När det var dags för barnen Sonja och Börje att börja realskolan 1922 skrev sig familjen i Luleå domkyrkoförsamling. När sedan Börje skulle börja på universitetet, bestämde sig Lydia för att flytta till Uppsala med barnen.
Ytterligare ett märkligt sammanträffande är att Börje blev präst och Sonja gifte sig med en präst. Kvar i grosshandlarvillan blev Lydias make Carl Forsberg.
Hans sovrum står orört på övervåningen precis som han just har lämnat det. Gula jugendgardiner i fönstret med en kommod i marmor nedanför, byråar fulla med kläder och en bäddad dubbelsäng i järn. Det verkar som han dog hastigt och oväntat 1934.
Både Lydia, Börje och Sonja med familj tillbringade somrarna i huset så länge de orkade och därefter besökte barnbarnen huset någon vecka om sommaren.