Allt du behöver veta om första advent

Första advent

Gudtjänst första advent i Årsta kyrk. Foto: Marcus Gustafsson

Advent är inledningen på kyrkoåret och en tid av förberedelse inför julfirandet.  

En artikel för dig som nyligen fått en uppgift i Svenska kyrkan eller bara är nyfiken.

Snart är det första advent. Första advent kan infalla mellan 27 november och 3 december, men alltid på en söndag.

Adventstiden är julens förberedelsetid och väntans tid innan Jesus födelse. Bland kristna en period för att förbereda sig mentalt för att ta emot mysteriet, att Gud blev människa. Ordet advent betyder ankomst – vi väntar på någon som ska komma.

När är första advent?

Julafton 2024 infaller på en tisdag och första advent den 1 december. 

Första adventssöndagen är kyrkans egen nyårsdag då kyrkoåret med jul, påsk och fasta börjar. 

Första advent är också en av de allra populäraste kyrkohögtiderna. Svenska kyrkans senaste undersökning  visar att nästan var tionde av de tillfrågade besökte en kyrka den första adventssöndagen. Bland dem som är över 76 år var siffran 20,6 procent som deltar i gudstjänsten.

>> Prenumerera på Kyrkans Tidning

Sedan 1000-talet omfattar advent fyra söndagar.

Första advent  Jesu första ankomst firas i julens gudstjänster. Hans andra ankomst sker ständigt på nytt och just det är det som högtidlighålls i gudstjänsten första advent. I bibeltexterna för första advent är det glädje och fest i Jerusalem. Efter att länge varit förtryckta av romarna som hade makten väntades nu en ny kung. Folket sjöng "Hosianna”,  vilket betyder ”rädda oss”, en hälsningsfras som ofta användes på Bibelns tid när man mötte kungen. I kyrkan sjungs det fortfarande ”Hosianna”, för att hälsa Jesus välkommen. 

Den andra advent talas om att Guds rike är nära - i barnet som ska födas, i Kristus som kommer åter vid tidens slut.

Advent i Dalby kyrka

Advent i Dalby kyrka, första ljuset i ljusstaken tänd. Foto: Pontus Tideman

Den tredje advent talar Johannes döparen till oss från öknen och ber oss att "bana väg för Herren!"

Den fjärde advent - som i år är söndag den 18 december, står Jesus mor Maria i centrum. Höggravid sjunger hon om den Gud som håller sina löften och ser till de som är små i världen.

>> Prenumerera på Kyrkans Tidning
 

Advents historiska bakgrund: Var en fastetid

Advent är som sagt väntan på Jesu födelse inom den kristna kyrkan. I tidiga kristna Sverige var advent även en fastetid, ett sätt att kroppsligt markera Herrens glädjerika ankomst. Under fastan var man återhållsam med maten, framför allt med kött. 

Fastan försvann efter reformationen på 1500-talet. Ett minne som finns kvar från tiden med julfasta är lutfisken. Traditionen var att blötlägga den på Annadagen den 9 december.

Advent var en tid som förknippades med stillhet och vördnad. Av den anledningen förbjöds bröllop under den här tiden. Man skulle även undvika bullriga arbeten och att föra oväsen.

Idag uppmuntrar Svenska kyrkan till att vid sidan av julstöket se adventstiden som en tid för eftertanke och allvar, exempelvis genom att läsa bibeln och ägna en tanke till de som har det svårt eller bidra till kyrkans internationella arbete. 

Adventsljusstaken – ett ljus tänds varje söndag

Det var i slutet av 1800-talet som adventsljusstaken kom till Sverige. Ersta diakoni i Stockholm lade grunden till adventsljusstaken så som vi känner till den idag. Där hade man en så kallad adventsgran smyckad med 28 ljus som man tände. Sju ljus tändes varje adventssöndag.

Det är utifrån adventgranen som adventsljusstaken sedan skapades. En ljusstake med sju ljus för varje dag i veckan under advent och en ljusstake med fyra ljus för varje söndag i advent.

Adventsstjärna

Adventsstjärnan kom till på 1880-talet i den tyska staden Herrnhut och blev populär i Sverige på 1930- och 1940-talen. Foto: Lars Rindeskog

Adventsstjärnan - symbol för Betlehemsstjärnan

För många innebär första advent att man plockar fram julpyntet. Bland annat adventsstjärnor, som påminner om stjärnan som lyste över Betlehem, där Jesus föddes.

Adventsstjärnan som idag lyser upp många fönster kom till på 1880-talet i den tyska staden Herrnhut. I Sverige blev det populärt på 1930- och 1940-talen. Det var i en herrnhutisk (en kristen rörelse) skola som elever och lärare tillverkade pappersstjärnor belysta inifrån. En förebild ska ha varit de svenska stjärngossarnas stjärngång.

När den tyska handeln fångade upp intresset för dessa stjärnor började man masstillverka dem i hopfällbar form. Efterhand elektrifierades de.

Det första svenska belägget för ordet adventsstjärna är från 1923, och några år senare kom försäljningen igång.

Adventsstjärnan sägs symbolisera Betlehemsstjärnan, som vägledde de tre vise männen till stallet, där det nyfödda Jesusbarnet låg i krubban. I vår tid är stjärnan även en framträdande julsymbol.

Källor: Svenskakyrkan.se, Kyrkokalendern (Verbum) 

Fakta: Bibeltexterna i advent

Första advent: Jesus kommer med fred

I bibeltexterna för första advent är det glädje och fest i Jerusalem.

Efter att länge varit förtryckta av romarna som hade makten väntades nu en ny kung. 

Folket sjöng "Hosianna”,  vilket betyder ”rädda oss”, en hälsningsfras som ofta användes på Bibelns tid när man mötte kungen.

I kyrkan sjungs det fortfarande ”Hosianna”, för att hälsa Jesus välkommen. 

Andra advent: Vad Guds rike är

I bibeltexterna för den andra söndagen i advent berättas det om Guds rike.

”Guds rike” är något helt annat än de riken – länder – som finns i vår synliga värld. I Guds rike finns varken gränser eller hinder. Det är ett osynligt rike som kan finnas inom oss och vår värld.

Medan människor med vapen kan försvara åsikter och landgränser, talar Guds rike om den kärlek som kan och vill förändra.

Det är en kärlek som blir större och större ju mer vi ger av den och ju mer vi får ta emot.

Tredje advent: Någon visar vägen

Den tredje söndagen i advent berättar bibeltexterna om Johannes döparen. 

Ibland behövs det människor som går före och som visar andra vägen. En sådan människa var Jesus kusin, Johannes, han som också kallades Johannes döparen.

Johannes brann för att människor skulle omvända sig, döpas och förändras som människor. Han banade väg för Jesus, och människorna fylldes av förväntan

Fjärde advent: Maria får uppdraget att bli mamma till Guds son

Maria var en ung kvinna som fick besök av ängeln Gabriel. Gabriel sa till Maria att hon inte skulle vara rädd och berättade för henne att hon skulle bli mamma till Jesus – Guds son.

Nu börjar ett nytt kapitel för mänskligheten. Gud blir människa och föds som ett litet barn in i vår värld.

 

Källa: Svenska kyrkan

Fakta: Vad betyder advent?

Ordet advent kommer från latinets adventus Domini, som betyder ”Herrens ankomst”.

Advent handlar om ”han som kommer” – Jesus som rider in i Jerusalem, Jesus som skall komma tillbaka vid världens slut för att döma alla människor med verklig rättvisa – och kanske viktigast av allt – Jesus som kommer till varje människa varje dag. 

Fakta: Första söndagen i advent

Liturgisk färg: Vitt. Byte till violett eller blått efter klockan 18.

Altaret: Sex (fyra) ljus och vita blommor. Liturgisk färg och val av blommor är rekommendationer, alternativa val är möjliga. 

Psalmförslag: 103, 443 | 104, 107 | 111, 831 | 106, 108

Övrigt: En adventsljusstake med fyra ljus, varav ett som är tänt. 

För den liturgiska musiken används Julserien från första söndagen i advent till sjätte söndagen efter trettondagen.
(Se Kyrkohandbok för Svenska kyrkan, Musikvolym.)

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

8

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Stockholms stift
Göteborgs stift
Stockholms stift
Karlstads stift
Stockholms stift
Stockholms stift