Indiens högsta domstol fastslog i september att förbudet för kvinnor mellan 10 och 50 år att besöka Sabarimala kränker kvinnors rätt till religionsfrihet och förklarade förbudet olagligt.

 

Templets förbud mot menstruerande kvinnor härrör från en föråldrad, men än i dag spridd uppfattning i Indien om att kvinnor som har mens är orena. På vissa platser på den indiska landsbygden är menstruerande kvinnor fortfarande förbjudna att äta och sova tillsammans med andra. De flesta tempel tillåter kvinnor så länge de inte har mens, i stället för att tillämpa ett generellt förbud som Sabarimala.

 

Under hösten har templet blivit en symbol för striden mellan kvinnorättsaktivister och konservativa hinduer. När templet i mitten av oktober öppnade för första gången efter domen hölls våldsamma protester där deltagare kastade sten mot polisen och gav sig på kvinnliga journalister. Två kvinnor som eskorterades av polis mot templet var tvungna att vända om.

 

Inför det kommande parlamentsvalet i april och maj i år har frågan blivit allt mer omtvistad. Kritiker anser att premiärministern Narendra Modi och hans parti BJP driver en religiös agenda för att tillmötesgå deras väljarbas som främst består av hinduer.

 

Källa: AFP, BBC