Ledningens inköp väcker frågor i KyrkA
Nyhet. Ledningens inköp och kansliets arbetsmiljö har väckt frågor i Kyrkans akademikerförbunds styrelse. Förbundsordföranden Bror Holm tillbakavisar nu kraftigt alla antydningar om oegentligheter. 
Kyrkomötet avslog besparingar i utlandskyrkan
Nyhet. Kyrkomötet gick emot kyrkostyrelsens förslag att dra ner på anslagen till Svenska kyrkan i utlandet under det närmaste två åren. Därmed blir utlandskyrkans budget 74 miljoner kronor 2020 och 75 miljoner 2021. Beslut togs med mycket knapp marginal 116 röster mot 114 och väckte spontana applåder i plenisalen i Uppsala konsert och kongress.
Detta beslutade kyrkomötet
Nyhet. Flest nej, och några ja blev det när kyrkomötet röstade om de ärenden som låg för beslut på onsdagen. Ofta hänvisar utskott och kyrkomöte till att arbete redan pågår, och säger därför nej till förslagen.
Perers efter debatt: Talarstolen ingen plats för personangrepp
Nyhet. En ordväxling på kyrkomötet mellan Julia Kronlid (SD) och Anna Karin Hammar (S) ledde till ett uttalande från presidiet. ”Det var ett skarpt uttalande som är unikt för de sex år som jag har varit kyrkomötets ordförande", säger Karin Perers.
Kritik mot stiftsseminarium: "Relativt meningslöst"
Nyhet. ”Tematiskt kyrkomöte innebär utfyllnad för att få innehållet att räcka. Stiftsseminariet var relativt meningslöst”. Borgerligt alternativs Jan Olov Sundström, Stockholms stift, är kritisk till upplägget.
Nytt tema för nästa tematiska kyrkomöte klubbat
Nyhet. Kyrkan i det offentliga rummet blir temat för det tematiska kyrkomötet 2021, om det blir ett tematiskt kyrkomöte då. Det har kyrkomötet beslutat.
Så tycker ledamöterna om tematiska kyrkomöten
Nyhet. Kyrkans Tidning frågade 11 ledamöter från alla nomineringsgrupper i kyrkomötet:  Vad tycker du om tematiska kyrkomöten?
Känslosam debatt om Alphakurser
Nyhet. Två motioner föreslår att kyrkomötet ska ta särskild ställning för användandet av Alphakurser. Utskottet vill avslå motionerna och 26 talare deltog i en livlig debatt.
Tyst kring teologisk principfråga
Ledare. Religionsfrihet. Centerpartiets beslut om att verka för ett förbud för manlig omskärelse väcker frågan om de sekulära partiernas roll inom Svenska kyrkan. Men trots att frågan är principiellt viktig är det alldeles tyst.
Vi kan sluta mäta varandra och i stället gå in i Guds tält
Nyhet. Vi talar om domens dag som om vi skulle kunna skriva in den i våra officealmanackor. Men domens dag är Guds. Eftertanke av Kent Wisti.
Vardeljus – en storm som rev löven av trädet
Kultur. Den 24 november är det två år sen uppropet #vardeljus. Över 300 berättelser om sexuella trakasserier och övergrepp i kyrkans sammanhang och 1 382 underskrifter med kravet nog nu, lägg skulden där den hör hemma. 2019 sammanfaller årsdagen med Domssöndagen. Prästen Anne Sörman har följt processen.
Fortsatt osäkert om Jamiiboras framtid
Nyhet. Det blev inget kontrollerat avslut för sex bolag i den så kallade Jamiibora-gruppen för sociala investeringar i Afrika. Nu får 96 aktieägare, majoriteten svenskkyrkliga, fortsätta vänta på punkt för den förlusttyngda verksamheten.
Kyrkostyrelsen manar utrikesministern till handling
Nyhet. ”Markera och agera för att upprätthålla överenskomna utgångspunkter för en tvåstatslösning.” Den uppmaningen gav kyrkostyrelsen efter beskedet om USA:s beslut att inte längre betrakta de israeliska bosättningarna på Västbanken som ett brott mot internationell rätt.
Djup livsfråga bakom krystat kriminalfall
Kultur. Jan Häll har läst Lars Anderssons nya kriminalroman De Gaulles dotter och kommissarie Ringer.
Teologer pratade luthersk identitet
Församlingsliv. I oktober deltog teologen Sofie Halvarsson i ett konvent med Lutherska världsförbundet i Etiopien som handlade om den heliga Anden och luthersk identitet. En jättehäftig vecka, sammanfattar hon.
Kristna fredsrörelsen firade 100 år
Församlingsliv. Sista helgen i oktober firade Kristna fredsrörelsen 100 år som fredsorganisation tillsammans med medlemmar och internationella samarbetspartners, på Sigtunastiftelsen.
Prästen från Guatemala värnar skogen - hotad till livet
Nyhet. Människorättsaktivisten José Pilar, präst i Guatemalas lutherska kyrka Ilugua, träffade ärkebiskopen under kyrkomötet. Han berättade om kampen för vatten och för böndernas rätt till sin egen mark.
Pedagogen bakom värmande vanten i busskuren
Nyhet. Mystiska vantar har lämnats i busskurer runt om i Lyckeby. Det har spridit glädje och vållat huvudbry. Men nu är mysteriet löst; församlingspedagogen och kantorn Gunnel Henrysson i Lyckå församling är kvinnan som vill sprida värme och glädje i gråa november.
Stadsmissionen kräver insatser mot hemlöshet
Nyhet. Marika Markovits på Stockholms stadsmission sågar de senaste regeringarnas arbete mot hemlöshet. – Det har varit 20 bortkastade år i Sverige, säger hon.
Efter kritiken: Nu förtydligas avtalet mellan kyrkan och Stim
Nyhet. Svenska kyrkans avtal med Stim har mötts av skarp kritik. Bland annat har kyrkomusiker vittnat om höga fakturor och ett krångligt rapporteringssystem. Nu har parterna kommit överens om ”ett antal förtydliganden”.
Upplevelsen av gudstjänsten ska utredas
Nyhet. Kyrkomötet har beslutat tillsätta en utredning om vad som är viktigt för människors gudstjänstupplevelse.   
Biskopsstöd för lärande på flera sätt
Nyhet. ”Låt oss lära på flera sätt” är namnet på motionen 2019:9 som kyrkolivsutskottets betänkande behandlade.
Magnus Betnér spelar Gud i komedi från Broadway
Nyhet. I februari gör ståuppkomikern Magnus Betnér skådespelardebut. Hans första roll blir som Gud i föreställningen ”Men Gud”. Efter ett par föreställningar i Stockholm bär det av på turné ut i landet under våren.
Översättningar får tas i bruk omedelbart
Nyhet. Översättningar av Bibeln och psalmboken till minoritetsspråk får tas i bruk omedelbart. Det har kyrkomötet beslutat. 
Västerås ungdomsrådgivare upptäcker kyrkomötet
Nyhet. Att se hur folkkyrkan styrs demokratiskt. Att upptäcka en snäll ton i debatten. Att bli lyssnad till av sin biskop. Det är behållningen för ungdomsrådgivarna från Västerås stift.
Kompakt debatt om undervisning
Nyhet. På två och en halv timme skulle kyrkomötets åtta utskott debattera kyrkostyrelsens skrivelse om undervisning, som också var årets tema.
Tisdagens debatter
Nyhet. Här samlar vi några av tisdagskvällens debatter under kyrkomötet.
Måndagens debatter
Nyhet. Här samlar vi några av debatterna under måndagens kyrkomöte.
Debatt om Skut-pengar präglade tungt ärende
Nyhet. Hur mycket pengar får utlandskyrkan – och vad ska pengarna användas till? Kyrkomötets första tunga ärende, beslutet om verksamhet och ekonomi för tre år, ledde till en lång debatt om utlandsförsamlingarnas ekonomi.
Nya siffror: Så många studerar till präst
Nyhet. Just nu läser 398 studenter för att bli präst. Det visar en kartläggning av stiftens prästkandidater.  
Årets julklapp – ett gott val
Ledare. Att mobillådan har utsetts till Årets julklapp är ett gott val som ligger rätt i tiden. Men ingen låda utan undantag, skriver Jonas Eek.
Sekulariseringen – ett frö till religiös analfabetism?
Debatt. Människans frigörelse från auktoriteter kan leda till att hen frigörs från allt religiöst, språk och riter. Här finns en paradoxal spänning.
Pastoratsledningen den nya maktbasen
Debatt. Pastoratsledningen är den nya maktbasen i kyrkan som riskerar att tappa blicken för församlingens behov och samtidigt gör sig oberoende av stiftet.
Ge den döende människan hjälp att korta sitt eget döende
Debatt. Ska inte den dödssjuke som vill ta makten över sitt öde och sin död – så långt detta nu är möjligt – få den rätten? frågar debattören
Farväl till Sjömanskyrkan?
Debatt. Vi vädjar till Göteborgs stift att ompröva sitt beslut och ge Sjömanskyrkan möjlighet att även framgent få vara till glädje och stöd.
Civilsamhället gör redan mycket
Debatt. Civilsamhället är med överallt. Men det hade varit lättare om politiker och politiska direktiv hade haft samma inriktning. 
Dags att lansera ”Act Skut-gruppen”
Debatt. Mitt förslag är att hädanefter kalla de lokala grupperna för ”Act Skut- gruppen i X församling”, skriver Göran Sagen i en slutreplik.
Ämbetsfrågan inte en jämställdhetsfråga
Debatt. Finns det ett samband mellan den kraftiga minskningen av våra profilyrken och konflikten i ämbetsfrågan?