Allt du behöver veta om kyrkovalet

Vid kyrkovalet ska det på varje röstmottagningsställe finnas valskärmar så att väljarnas valhemlighet kan skyddas. Foto: Mikael M Johansson

Den 21 september 2025 hålls kyrkoval i hela Svenska kyrkan. Innan dess måste grupper och kandidater registreras, valsedlar tryckas och röstkort delas ut. Här har vi samlat allt som är bra att hålla koll på inför valet. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Vid kyrkovalet ska det på varje röstmottagningsställe finnas valskärmar så att väljarnas valhemlighet kan skyddas. Foto: Mikael M Johansson

Kyrkoval hålls vart fjärde år. Då väljs förtroendevalda till tre nivåer: församling, stift och kyrkomöte.

I september är det återigen dags. Närmare bestämt 8-21 september, då det finns förtidsröstningslokaler öppna över hela landet. På valdagen, de 21 september, håller vallokalerna öppna.

Vilken vallokal man ska gå till står på röstkortet. Det kan man vänta sig i brevlådan några veckor innan valet, dock senast den 3 september.

Alla över 16 år får rösta

Röstberättigade i kyrkovalet är alla medlemmar i Svenska kyrkan som har fyllt 16 år senast på valdagen och som är kyrkobokförda i en församling i Sverige.

Nya medlemmar behöver vara registerade hos sin församling senast den 15 augusti 2025. Den dagen tas uppgifter till röstlängden ur kyrkobokföringen.

Registrering öppen för nya grupper

För den som inte bara vill rösta, utan också ställa upp själv, är det lite mer att hålla reda på.

Nya nomineringsgrupper till kyrkomötet kan registreras fram till den 15 mars. Nya nomineringsgrupper till stifts- och församlingsnivå kan registreras fram till den 15 april. Det görs genom att fylla in en blankett som skickas till kyrkostyrelsen respektive aktuell stiftsstyrelse.

För att kunna ställa upp som nomineringsgrupp behövs ett ombud samt stödpersoner, som också skriver under ansökningsblanketten. Det behövs 300 underskrifter för grupper som ställer upp i kyrkomötet, 100 för att ställa upp i stiftsfullmäktige och 10 för att ställa upp i kyrkofullmäktige.

Antal kandidater fortfarande okänt

Den 15 april är också sista dagen för nomineringsgrupper att anmäla sina kandidater och för beställning av valsedlar. Det här görs i Svenska kyrkans grupp- och kandidatsystem, Gkand, från den 7 mars.

Förra valet tillsattes omkring 14 150 ledamöter vid kyrkovalet. Hur många mandat som ska tillsättas i år blir känt först efter den 1 mars. Det är sista dagen att anmäla ändringar av antalet ledamöter i kyrkofullmäktige till stiftsstyrelsen. Ändringar av antalet ledamöter i stiftsfullmäktige ska anmälas redan senast den 1 februari. För kyrkomötet är antalet mandat fastställt till 249. 

Rösträkningen är offentlig

Valsedlar kommer att levereras till valnämnderna mellan juni och augusti. Att alla via kyrkostyrelsen tryckta valsedlar skickas direkt från tryckeri till respektive valnämnd är nytt för det här valet, efter ett beslut i kyrkomötet.

Direkt efter att vallokalerna stängt klockan 20.00 den 21 september görs en preliminär rösträkning. Rösterna skickas sedan till stiftsstyrelserna för slutgiltig sammanräkning. Både räkningen i vallokalen och hos stiften är offentliga. 

Det finns inget fast datum för när den slutgiltiga rösträkningen ska vara klar. Vid kyrkovalet 2021 presenterades det slutgiltiga valresultatet den 13 oktober. 

Fakta: Viktiga datum

15 mars. Sista dagen att registrera nya nomineringsgrupper i valet till kyrkomötet.

15 april. Sista dagen att registerar nya nomineringsgrupper i valet till stifts- och församlingsnivå.

15 april. Sista dagen för nomineringsgrupper att anmäla sina kandidater och att beställa valsedlar.

15 augusti: Uppgifter till röstlängden hämtas ur kyrkobokföringen. Då måste nya medlemmar i församlingen vara registrerade.

Fakta: Valdeltagande i kyrkoval sedan relationsändringen

2021: 18,4%
2017: 19,1%
2013: 12,8%
2009: 11,9%
2005: 12%
2001: 14,2%

Källa: Svenska kyrkan