Sven-Bernhard Fast, tidigare tillförordnad biskop för Visby stift, skrev i somras ett brev med frågor till kyrkostyrelsen om förändringarna av anställningsformer inom Skut. Han skrev brevet på uppdrag av stiftets domkapitel.
Normalt har utlandskyrkans präster och diakoner varit anställda av kyrkostyrelsen, vilket fastslås i kyrkoordningen. Men på senare tid har allt fler anställts på lokal nivå i utlandet. I brevet pekade Sven-Bernhard Fast på att lokalanställningar påverkar förutsättningarna både för Skut-församlingarnas verksamhet och för domkapitlets tillsyn.
Billigare med lokalanställda
I sitt brev skrev biskop Sven-Bernhard Fast också att domkapitlet i Visby inte hade fått något underlag eller någon konsekvensanalys av förändringarna, och inte heller möjlighet att lämna synpunkter. I brevet ställdes frågor om orsakerna till denna förändring, ifall den genomförs av ekonomiska skäl - det ska enligt brevet vara omkring 30 procent billigare med lokalanställda - och hur detta i så fall kommuniceras med Skut-församlingarna.
Brevet skrevs somras. Sedan dess har samråd mellan kyrkokansliet, domkapitlet och Skut inletts. Erik Eckerdal, ny, biskop i Visby stift, menar att frågorna i skrivelsen var nödvändiga att ställa, men de innebar ingen konflikt mellan domkapitlet och kyrkostyrelsen.
– En stor genomlysning av Skut har gjorts och utredningen har överlämnats till kyrkostyrelsen. Jag som är ny tycker att det arbete som gjorts är bra, säger han.
Länderna ställer krav
Svar på Sven-Bernhard Fasts brev kom i början av februari i år. I det skriver kyrkostyrelsen att det är på grund av lokal lagstiftning som det inte går att fortsätta med dagens avtal för utsänd personal. Allt fler länder både inom och utanför EU kräver att anställningen och arbetsgivarorganisationen finns i verksamhetslandet.
Arbetsgivaransvaret ska fungera på samma sätt som i Sverige, men tillsynsansvaret kommer fortsätta att ligga på Visby stift och Skut. Löner och förmåner för anställda utomlands påverkas inte negativt då kollektivavtal reglerar dessa.
Rickard Jönsson, chef för Skut, bekräftar att tillsynen kommer att förbli oförändrad.
Ingen förändring av tillsyn
– Allt kommer vara som det är nu. Vi har haft lokala anställningar sedan 2019 och domkapitlet har inte påpekat något kring tillsynen i dessa fall, säger han.
– USA, Australien och Storbritannien kräver lokala anställningar så där har vi inget annat val än att tillmötesgå det. Även andra länder som till exempel Grekland har annan struktur. Tillsynen förändras inte av land och anställningsform, så om den fungerar i vissa länder så borde den fungera även i andra.
Vad är skälet till att ni ändrar anställningsformerna nu?
– Världen förändras och blir mer protektionistisk, och det fungerar inte längre på samma sätt med utsända i världen, generellt, säger Rickard Jönsson.
Förslaget om Skut:s framtida organisation och finansiering ligger nu hos kyrkostyrelsen och kommer vara utredd i sommar, hoppas Rickard Jönsson.
– Som det ser ut nu så kommer den sista biten att vara på kyrkostyrelsens bord vid sammanträdet i juni.