Kritik från flera håll: Präster omplaceras när pastoratet strukturerar om i Malmö

Malmö pastorat

2014 blev hela Malmö ett stort pastorat. Sedan dess har konflikterna varit många och i ett försök att reda ut detta har pastoratet nu gjort om ledningsstrukturen på församlingsnivå. Foto: Marcus Gustafsson

Fem präster har fått omplaceringerbjudanden när Malmö pastorat organiserar om sin ledningsstruktur. Arbetsgivaren menar att förändringen gynnar församlingen, men förtroendevalda och facket är kritiska. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Malmö pastorat

2014 blev hela Malmö ett stort pastorat. Sedan dess har konflikterna varit många och i ett försök att reda ut detta har pastoratet nu gjort om ledningsstrukturen på församlingsnivå. Foto: Marcus Gustafsson

Förra året initierade kyrkorådet i Malmö pastorat ett förändringsarbete som går under namnet Färdplan organisation. Ambitionen är att få bukt med de problem pastoratet har dragits med sedan det bildades 2014.

Då blev 16 församlingar 6 och pastoratet med sina 120 000 kyrkotillhöriga Sveriges största pastorat. Men viss lokal förankring behölls. Inför att pastoratets bildades ville de förtroendevalda bevara de tidigare församlingarnas och de gudstjänstfirande gemenskapernas särart. Därför bildades verksamhetsråd och arbetslag i de tidigare församlingarna och vid några av kyrkorna fick arbetsledande komministrar lokalt ansvar.

Ett av målen med Färdplan organisation är att det i var och en av de sex församlingarna ska finnas en församlingsherde, ett församlingsråd och ett sammanhållet arbetslag.

För att uppnå detta har fem arbetsledande komministrar fått omplaceringserbjudanden, eftersom deras befattning försvinner. Pastoratet rekryterar nu biträdande församlingsherdar och arbetsledande diakoner.

Facket kritisk till förändringen

MBL-förhandlingar fördes kring borttagningen av befattningen arbetsledande komminister i början av mars. Då fackföreningen Kyrkans akademikerförbund (KyrkA) var oense med arbetsgivaren tog KyrkA förhandlingen vidare till central nivå.

KyrkA ansåg att arbetsuppgifterna i den nya befattningen som biträdande församlingsherde inte är en så pass stor förändring att en ny tjänst borde inrättas. 

Till Kyrkans Tidning säger KyrkA att man inte uttalar sig i enskilda ärenden och hänvisar i övrigt till arbetsgivaren.

Menar att det är olika befattningar

Arbetsgivaren håller inte med om KyrkAs bedömning. 

Gunilla Hallonsten

–  Vi har haft en organisation där man har varit arbetsledare vid en lokal kyrka, även församlingsherden. Nu är tanken att biträdande församlingsherde, arbetsledande diakon och församlingsherde ska arbeta för helheten i församlingen, säger kyrkoherde Gunilla Hallonsten och fortsätter: 

– Vi menar som arbetsgivare att den biträdande församlingsherdetjänsten absolut inte är likadan som arbetsledande komminister. Det är väldigt stor skillnad på att jobba med helhet för församlingen och inte endast för den lokala kyrkan. Det är ett större mandat helt enkelt. 

Har arbetat med nya strukturen

Gunilla Hallonstens berättar att det främst är församlingsherdarna som har arbetat fram den nya strukturen, där varje församlingsherde nu kommer få stöd från en biträdande församlingsherde, en arbetsledande diakon eller båda två.

Två församlingsherdar tillsammans med två arbetsledande komministrar har arbetat fram arbetsbeskrivningarna för befattningarna församlingsherde och biträdande församlingsherde. 

– De har ställt sig frågan: Vad är viljan och ambitionen med den nya organisationen, vad är skillnaden mot tidigare och hur kan det bli bra? Sen har det diskuterats i ledningsgruppen och kyrkorådet har informerats, säger hon. 

Vill ha större inflytande

Maria Haglund-Börjesson, ledamot i S:t Petri församlingsråd, tycker det är synd att  församlingsråden inte har varit involverade i att ta fram den nya ledningsstrukturen.  

Maria Haglund-Börjesson

– Jag önskar att vi som är förtroendevalda hade fått vara med i en mycket större utsträckning och diskutera just det här. Vi som är med ute i församlingarna och känner till verksamheten, det gör ju inte kyrkorådet, vi får inte vara med, säger hon. 

"Cyniskt att offra det som är bra"

Och Maria Haglund-Börjesson är inte den enda kritikern. Den nya strukturen blev nyligen klar, men tanken om att ta bort de arbetsledande komministrarna har funnits med i Färdplan organisation från början.

Precis som när verksamhetsråden i Malmö pastorat togs bort i höstas, något som Kyrkans Tidning skrivit om, har det funnits motstånd mot förändringarna i ledningsstrukturen. 

Spjalle Joelson är ledamot i Limhamns församlingsråd och aktiv i Bunkeflo strandkyrka, som fram tills nu har haft en arbetsledande komminister. 

Spjalle Joelson

–  Varför dra in något som fungerar? När vi frågar kyrkorådet får vi höra att det inte fungerar på andra ställen i Malmö, så vi måste ändra. Det leder till frustration, dels i arbetslaget som tycker att arbetet funkar bra och dels i den gudstjänstfirande församlingen. Jag tycker det är lite cyniskt att offra något som är bra för att få det att fungera på andra ställen, säger han. 

Vill stötta personalen

Trots Spjalle Joelsons kritisk till de stora förändringarna, tycker han att det är viktigt att nu blicka framåt. 

– Vi ska jobba med det som kyrkorådet har stakat ut och se var det leder. Min avsikt är att stötta personalen i den mån de känner olust inför omorganiseringen. Att de får stöd från församlingsborna och från oss förtroendevalda tycker jag är viktigt, så att de har kvar sin arbetsglädje och lust, säger han. 

Planen är att alla nya positioner ska vara tillsatta den 1 september, berättar Gunilla Hallonsten. Då ska pastoratet sjösätta den nya ledningsstrukturen och alla chefer inom församlingsverksamheten kommer genomgå ett ledarskapsprogram som ska genomföras tillsammans med Lunds stift

Fakta: Malmö pastorat

  • Bildades 2014 och är Sveriges största pastorat.
  • Består av församlingarna: Fosie, Husie, Hyllie, Limhamn, S:t Johannes och S:t Petri. 
  • Utöver kyrkoråd och församlingsråd fanns fram till årsskiftet i 16 av kyrkorna egna verksamhetsråd. 
  • I några av kyrkorna har det också funnits arbetsledande komministrar. Dessa befattningar ska nu bort och prästerna som har dem har fått omplaceringserbjudanden. 
  • Tanken är nu att varje församling ska ha en församlingsherde, en biträdande församlingherde och/eller en arbetsledande diakon.