Så mycket vill regeringen ge till bistånd år 2024

Erik Lysén

För år 2024 anslås 56 miljarder kronor till bistånd. "Det är positivt att det övergripande målet slås fast, att stötta människor i fattigdom och förtryck finns kvar i budgeten", säger Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan. Foto: Magnus Aronson/Ikon
 

Regeringen vill att biståndet styrs om mer till Ukraina och svenska företag. Act Svenska kyrkans ledning är ändå mer förhoppningsfull än tidigare. “Det händer något i de interna diskussionerna”, säger chefen Erik Lysén.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Erik Lysén

För år 2024 anslås 56 miljarder kronor till bistånd. "Det är positivt att det övergripande målet slås fast, att stötta människor i fattigdom och förtryck finns kvar i budgeten", säger Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan. Foto: Magnus Aronson/Ikon
 

Det nya budgetförslaget visar att regeringen vill att mer av biståndet går till Ukraina och företag. Den vill samtidigt satsa på bland annat klimatanpassningar i särskilt utsatta länder och jämställdhetsfrågor, punkter som bland annat Act Svenska kyrkan befarade skulle nedprioriteras.

För år 2024 anslås 56 miljarder kronor till bistånd. Regeringen beräknar att nivån på biståndet förblir densamma under 2025 och 2026. Men hur pengarna ska fördelas inom biståndsområdets sju olika områden vet ännu inte biståndsorganisationerna. 

"Stötta människor i fattigdom och förtryck"

– Det är positivt att det övergripande målet slås fast, att stötta människor i fattigdom och förtryck finns kvar i budgeten, säger Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan.

Det har varit en het debatt den senaste tiden. Biståndsorganisationer har kritiserat avsaknaden av insyn och möjlighet att komma med synpunkter på den kommande reformagendan som bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell aviserat om. 

Tagit till sig kritiken

Men Erik Lysén är mer förhoppningsfull gällande biståndet nu,  än när Kyrkans Tidning talade med honom tidigare och tror att politiker har tagit till sig av viss kritik som lyfts av biståndsorganisationer.

– Det händer något i de interna diskussionerna. Vi vet att Kristdemokraterna och Liberalerna vill behålla biståndsmålet. Men, det är ändå för tidigt att säga hur det kommer visas i praktiken. 

Ställa om verksamheter

Reformagendan beräknas presenteras i höst och Erik Lysén menar att biståndsorganisationer kan tvingas ställa om sina verksamheter med mycket kort varsel. Regeringens regleringsbrev till Sida, där den anger hur biståndet ska prioriteras från januari 2024, förmodas komma i december. De prioriteringarna påverkar biståndsorganisationer.

I samband med budgetpropositionen läggs också en ändringsproposition som handlar om budgeten för 2023. Kostnaderna för flyktingmottagandet är lägre än förväntat i år för Migrationsverket – därför återförs en miljard till statskassan, en summa som tagits från det internationella biståndet. Men pengarna tycks inte återgå till biståndsbudgeten.

–  Vi hade förväntat oss att en miljard återfördes till biståndet 2023. De globala behoven är enorma, säger Erik Lysén.