Towe Wandegren har gjort Barbie till präst

Towe Wandegren Barbie-projekt började några månader innan hon skulle vigas till präst för sex år sedan. Foto: Marcus Gustafsson

Med Instagramkontot @barbiethepriest gestaltar hon vad en präst gör och vad kyrkan är genom Barbie.

– Det är ett pedagogiskt projekt, säger Towe Wandegren, komminister i Gimo.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Präst

Towe Wandegren Barbie-projekt började några månader innan hon skulle vigas till präst för sex år sedan. Foto: Marcus Gustafsson

En präst sitter i sakristian med en laptop. Bredvid ligger mobilen, Bibeln, psalmboken och noter. Hon är i full färd med att skriva söndagens predikan. Den är snart klar, skärmen är full av text.

I ett klädskåp hänger liturgiska kläder i kyrkoårets färger – mässhakar och stolor för präst och diakon.

– Jag har sytt dem själv, säger Towe Wandegren och plockar försiktigt fram en liten vit mässhake som hänger på en miniatyrgalge.

För allt i sakristian är nämligen i Barbiestorlek. Dräkten tillhör Präst-Barbie och det är hon som skriver predikan.

Gör all rekvisita så autentisk som möjligt

Towe Wandegren är komminister i Gimo pastorat i Uppland, Uppsala stift. På fritiden driver hon Instagramkontot @barbiethepriest. Där gestaltar honBarbie vardagen som präst genom sitt alter ego – Präst-Barbie. Vi får följa med när hon förrättar begravningar och dop, deltar i minnesstunder och dopkaffen, firar högmässa. Vi ser när Barbie klär på sig sin alba och hur hon knyter cingulum, mässkärpet. Vi är också med när hon sitter hemma i soffan med sin dotter och kollar på film och äter popcorn – riktiga små popcorn, söndersmulade av Towe och hennes dotter.

Alla kläder och all ­rekvisita har Towe gjort själv, så autentiskt som möjligt. På bordet vid ­minnesstunden står en smörgåstårta dekorerad med pytte­små skinkbitar, ostrullar och gurkskivor. 

– Smörgåstårtan var pillig att göra, särskilt kärnorna i tomaterna och gurkorna.

Började innan hon själv skulle vigas till präst

Till en början höll Towe Wandegren på mest för egen del. Det började några månader innan hon skulle vigas till präst för sex år sedan. Då började hon sy liturgiska kläder till Barbie, för att formulera sin kyrkosyn och hur mässan gestaltas.

Hon har haft över 100 yrken, men inte präst. Det ville jag göra!

– Sedan kom det en Barbie som hade nästan samma frisyr som jag – då blev det lite roligare.

Att det blev Barbie var självklart. Hon älskade att leka med Barbie som barn och har tidigare använt dockan i kreativa sammanhang. Barbie har ofta setts som en dålig förebild för barn, påpekar hon.

– Men det här är en hyllning till Barbie. Barbie är viljestark, smart och vacker. Hon har haft över 100 yrken, men inte präst. Det ville jag göra!

Uppfyller ett pedagogiskt syfte

Nu har Instagramkontot vuxit till ett pedagogiskt projekt, som visar vad en präst gör och vad kyrkan är. Präst-Barbie gör ofta samma sak som Präst-Towe. Till exempel var hon med på Kboks-kursen, när Towe skulle lära sig det administrativa systemet.

– Det är mycket humor omkring henne. Hon fick till och med ett eget prov av kursledarna.

Barbie

Den vita mässhaken har Towe Wandegren sytt. Foto: Marcus Gustafsson

Snart är det biskopsvisitation i Barbiekyrkan, precis som i Gimo. Programmen är snarlika, men i torsdagskvällens Café Existens i Barbievärlden utgår det ­existentiella samtalet förstås från filmen Barbie.

Towe Wandegren gjorde först bring-along-sakristian ovan. Så småningom insåg hon att Präst-Barbie behövde en kyrka. Den byggde hon av en Ikeakartong, med ett altare av en champagnelåda, ljusstakar gjorda av tomma patronhylsor och psalmböcker i miniatyr.

Barbie

Så småningom behövde Barbie en kyrka. Här är alla välkomna, ung som gammal. Foto: Marcus Gustafsson

En hel församling där Barbie är kyrkoherde

Nu har det vuxit till en hel församling, S:ta Maria församling, där Barbie är kyrkoherde. Där jobbar också diakonen Justus, pedagogen Messaye, musikern Sofia, ekonomen Amy och vaktmästaren Kristina B. Kristinas före­bild var en kollega till Towe, en omtyckt kyrkvaktmästare. När hon skulle göra ­Kristina B tog hon hjälp av honom och frågade vad en vaktmästare behöver. Psalmböcker och psalmboksvagn hade hon redan gjort.

Så klart finns Kyrkans Tidning också i Barbievärlden. Foto: Marcus Gustafsson

– ”En dammvippa! Det är så mycket som ska dammas”, sa han.

Såklart blev det en dammvippa.

Barbie

På Instagram skildrar Towe Wandegren prästvardagen med högmässor och förrättningar. Foto: Marcus Gustafsson 

Innan Towe Wandegren blev präst forskade hon i teologi, om feminism och kristen djuretik. Men kallelsen kom tidigt, när hon var 17.

– Då sa jag nej till Gud, jag var inte mogen, kände mig inte tillräckligt kristen.

En stark och omvälvande kallelse

Andra gången hon fick kallelsen var det starkt och omvälvande. Det fick bära eller brista och hon började på prästutbildningen.

Hurdan är Barbie som präst?

– Hon är nyfiken, stark och initiativrik. En bra chef och en bra präst. Sån som man strävar ­efter att bli. Dessutom syr hon. Och hon är definitivt feminist!

Visst har Barbie sina brister, berättar Towe – hon skriver predikan sent på lördagskvällen, är lite stökig och har papper överallt. Precis som Towe själv.

Barbie

En liten Frälsarkrans sitter på Barbies handled. Foto: Marcus Gustafsson

– Mycket är likt mig, men samtidigt är hon en egen person, med ett eget liv. Hon har blivit mer och mer egen, ungefär som en romanfigur.

Bara kvinnliga präster och biskopar i Barbievärlden

En fördel med att använda Barbie tycker Towe är att hon kan gestalta ett skeende, till exempel hur föräldrarna tar hand om barnet innan dopet, eller när prästen håller ett samtal med sörjande. I förbifarten smyger Towe in olika statements i sina poster. Barbievärlden har exempelvis bara kvinnliga präster och biskopar. Liturgisk medvetenhet är central. Präst-Barbie är vegan, har en prideflagga och stöttar en ensamkommande flyktingpojke från Afghanistan. När hon förrättar ett dop så har barnet två mammor.

– Jag har erfarenhet av miljöer där man inte tycker att kvinnor ska vara präster. Det här ett sätt att visa på annat.

Självklart är kyrkoherden med på minnesstunden. Det gäller att fånga bästa vinkeln. Foto: Marcus Gustafsson 

Kontot har även nått utanför Sverige. Hennes Barbiebiskop har blivit viral sedan bilder på henne dök upp i ett amerikanskt kyrkoforum, med flera tusen delningar och hundratals kommentarer. Att en kvinna kan vara biskop i Svenska kyrkan väcker förundran.

– En kvinna från en riktig församling skrev att deras biskop snart skulle sluta. Hon undrade lite på skämt om inte Biskop Barbie kunde ställa upp i biskops­valet.

"Det här är mitt sätt att koppla av"

Det var roligt att sy Barbie­kläder, så roligt att Towe Wandegren börjat att designa och sy prästkläder på beställning, till självkostnadspris. Hon fick också en fråga om att göra Barnens ­altarskåp.

Foto: Instagramkontot @barbiethepriest har vuxit till ett pedagogiskt projekt, som visar vad en präst gör och vad kyrkan är.

– Det är lustigt, jag har gått från pyttesmå liturgiska Barbie­kläder till vuxenkläder och nu har jag sytt kläder i barnstorlek.

Hur hinner du?

– Det frågar alla. Jag tittar inte på tv. Och det här är mitt sätt att koppla av och koppla bort. Det ger energi.

En bild av Maria hänger bakom altaret i S:ta Mariakyrkan, där Präst-Barbie är kyrkoherde. Foto: @barbiethepriest