Biskop vill lära av ortodoxa kyrkan

Svenskkyrkliga och ortodoxa företrädare möts under två dagar i Göteborg för att bland annat samtala om idealitet. Foto: Berit Palmgren Wahlin

Dåligt med pengar, men stort engagemang. Biskop Mikael Mogren ser flera styrkor i ortodoxa kyrkor.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Svenskkyrkliga och ortodoxa företrädare möts under två dagar i Göteborg för att bland annat samtala om idealitet. Foto: Berit Palmgren Wahlin

De ortodoxa samtalsdagarna arrangeras av Svenska kyrkan tillsammans med de ortodoxa kyrkorna och har funnits sedan 1990-talet. Denna gång hålls dagarna i Göteborg, med idealitet som tema. Biskop Mikael Mogren, som är kontaktperson för de ortodoxa kyrkorna i biskopsmötet, menar att Svenska kyrkan kan lära sig mycket av de ortodoxa.

- Det sprudlar av idealitet i ortodoxa kyrkor, som bärs av människor som jobbar utan lön. Och det är församlingar som bygger kyrkor utan att ha särskilt mycket pengar, säger biskop Mikael Mogren.

Ortodoxa är en viktig del av kristenheten

Ett 30-tal personer från Svenska kyrkan besöker flera ortodoxa kyrkor i bland annat stadsdelarna Hjällbo och Angered under fredagen och lördagen. Enligt biskop Mikael Mogren är de ortodoxa företrädarna också positiva till utbytet.

- Detta är en helt neutral yta som vi alla får komma till för att mötas och samtala, säger han.

Samtalsdagarna hålls varje år i en stad som har en stor ortodox närvaro. Genom dagarna stärks Svenska kyrkans kontakter med de ortodoxa kyrkorna.

- Detta är jätteviktigt, för de ortodoxa utgör en stor del av Sveriges kristenhet, säger han.

Krig och konflikter påverkar

De flesta ortodoxa kristna i Sverige har rötter i andra länder. Just nu är flera av dessa länder drabbade av blodiga konflikter, som Ukraina, Armenien och Israel/Palestina.

- Många av de ortodoxa har varit flyktingar. Det är en del av vår kristenhet med erfarenhet av att bevara tron även under kamp och förtryck, och därför är församlingslivet så viktigt för dem i Sverige, säger han.

Några av konflikterna avspeglas i det ortodoxa kyrkolivet. Rysslands krig mot Ukraina har till exempel försämrat en redan infekterad relation mellan ortodoxa i de två länderna. Den rysk-ortodoxa kyrkan deltar dock inte i samtalsdagarna, då kyrkan sedan 2009 inte vill ha kontakt med Svenska kyrkan.

Kan ni även tala om frågor som kan vara känsliga?

- Vi är ingen politisk diskussionsklubb, utan vi försöker välja teman där vi kan mötas och verkligen tala om det väsentliga i församlingarna och det kristna livet. Men genom detta brobyggande uppstår vänskap, som gör det möjligt att samtala bredare, säger han.