Då offentliggörs förslagen till nya psalmboken

Nu bjuds församlingarna in i processen för att hitta nya psalmer till en revidering av psalmboken. Foto: Mikael M Johansson

Nästa steg i arbetet med en ny psalmbok, att församlingarna få provsjunga förslagen, påbörjas snart. Några dagar innan blir det känt vilka de drygt 200 psalmerna som ska provsjungas är. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Psalm

Nu bjuds församlingarna in i processen för att hitta nya psalmer till en revidering av psalmboken. Foto: Mikael M Johansson

Söndagen den 18 maj, som har rubriken Cantate (sjung), inbjuds alla församlingar att börja provsjunga psalmer till en nya psalmboken. Det kommer finnas 237 verk att pröva.

De flesta psalmerna har valts ut av fyra urvalsgrupper bestående av kyrkomusiker, präster och studerande som under ett år gick igenom de nästan 10 000 psalmförslag som skickades in till en öppen brevlåda.

Några av sångerna kommer från projektet Unga skriver psalm, där ungdomar workshoppat fram texter och melodier. Dessa psalmer har skickats in separat, men har på samma sätt som de andra granskats av teologer och musiker.

Aktiverat unga i hantverket

Karin Tillberg

– Vi är stolta över initiativet Unga skriver psalm och hur vi har kunnat ge ungdomar en plats i arbetet med nya psalmer, säger Karin Tillberg, teologisk sekreterare för Svenska kyrkans gudstjänstböcker och samordnare för psalmarbetet.

Att rikta sig till unga specifikt grundar sig i ett kyrkomötetsbeslut för några år sedan om att arbeta särskilt med nyproduktion av psalmer och sånger med svenskkyrklig teologi som tilltalar ungdomar.

– Det är bra att jobba med barn och unga när det som produceras ska vara till för barn och unga sen. Att verkligen aktivera dem i själva hantverket och att de får ge uttryck för sin tro, säger Karin Tillberg.

Då blir upphovspersonerna kända

Det har också varit ett medskick från kyrkomötets gudstjänstutskott att i arbetet med psalmboken särskilt beakta barns och ungas perspektiv.

Än så länge är det inte känt vilka de nya psalmerna är. Det offentliggörs den 14 maj.

När urvalsgrupperna gjorde sitt arbete, bedömdes alla texter och melodier anonymt. Under remissrundan kommer dock församlingarna att veta vilka som ligger bakom verken.

Ser ni någon risk att bedömningen av psalmerna då färgas av förutfattade meningar?

– Så kan det vara, men det är många som skriver för första gången och då är det värdefullt att få göra sin sång känd. Det är också viktigt med hänsyn till upphovsrätten, säger Karin Tillberg.

Inför att psalmerna blir tillgängliga för allmänheten har en stor del av arbetet handlat om att få till bra upphovsrättsavtal.  

– Det är särskilt viktigt i och med att vi har gjort inspelningar av alla sånger. Då blir också det känt vilka som är upphovsperson, vilket möjliggör att rapportera till STIM. 

Fakta: Psalmbok 2030

2016 beslutar kyrkomötet att uppdra till kyrkostyrelsen att till kyrkomötet komma med förslag till revidering och utökning av Den svenska psalm­boken, så att den fungerar med den nya kyrkohandboken.

2018 utförs ett arbete för att tillse att den nya hand­boken och psalmboken ­fungerar tillsammans och 2019 inleds en förstudie inför revidering av psalmboken. 

Förstudien slutrapporteras till kyrkostyrelsen 2021.

Under 2022 samlas förslag på nya psalmer in från allmänheten. Under 2023 och 2024 behandlas de 9 500 förslag som skickas in. 

Målet är att den reviderade psalmboken tas i bruk runt år 2030.