Nu har domkyrkans torntak lyfts tillbaka

Lunds domkyrka

Ambitionen har varit att göra ett minst lika bra arbete med tornen som när de byggdes för 150 år sedan. Fotograf: Gunnar Menander

Under måndagen har Lunds domkyrkas torntak åter lyfts på plats. Murkrönen i tornen har reparerats och en omfattande renovering av de båda avlyfta torntaken har gjorts.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Lunds domkyrka
Lunds domkyrka

Ambitionen har varit att göra ett minst lika bra arbete med tornen som när de byggdes för 150 år sedan. Fotograf: Gunnar Menander

Kyrkans Tidning har tidigare rapportera om renoveringsarbetet av taken på Lunds domkyrka. Nu är de snart åter på plats.

Den primära planen var att taken skulle lyftas tillbaka under tisdagen. Men med anledning av väder och vind har lyftet tidigarelagts till måndagen. Domkyrkan kommer hålla öppet som vanligt, undantag var när taken lyftes tillbaka klockan 09.00 på morgonen.

Trottoaren framför katedralen på Kyrkogatans östra sida är avstängd, även den ena vägbanan stängdes av, liksom parkeringen framför banken.

Miljövänliga plåtar

Det har varit ett stort intresse för renoveringen som nu ska ros i hamn. Mats Persson, domkyrkokamrerare, är imponerad över insatserna i samband med det arbete som gjorts.

"Det var med stor spänning och förväntan vi lyfte ner tornhuvarna och startade renoveringsarbetet. På lite mindre än ett år har båda tornen renoverats och ska med hjälp av kranen åter tillbaka upp till sina platser. Tillsammans med entreprenörerna har vi med stort engagemang och vilja haft ambitionen att göra ett minst lika bra arbete som man gjorde för 150 år sedan när tornen byggdes. Alla involverade har gjort ett fantastiskt arbete och är nu en del av Lunds domkyrkas historia", säger han i pressmeddelandet. 

Lunds Domkyrka

Nu kan invånarna i Lund blicka upp mot domkyrkans nyrenoverade tak. Fotograf: Gunnar Menander

 Foto: gunnad menander

Att taken bytts ut beror dels på att de läckt men också för  att de gamla takplåtarna är gjorda i bly, ett material som är skadligt för såväl människa som djurliv och natur. Den nya brädningen på taken är gjord med miljövänliga plåtar. 

Lena Sjöstrand, domkyrkokaplan, är glad över återlyftet och vad det kommer göra för stadsbilden.

”Det har varit roligt att få följa renoveringen av tornen. Tack vare renoveringen kommer framtida generationer att kunna glädjas över den välbekanta lundasiluetten av Domkyrkans två torn”, säger hon. 

Kommer dokumenteras med drönare

Domkyrkans läge med en kilometers avstånd från sjukhuset gör att det vanligtvis förekommer en del helikoptertrafik. I samband med att taken lyftes tillbaka rådde det dock flygförbud i området med ett undantag: Domkyrkorådets fotograf har fått polismyndigheten tillstånd att filma och fotografera det historiska ögonblicket med drönare. 

Fakta: Bakgrund

Lunds domkyrkas torn fick sin nuvarande form vid Helgo Zettervalls renovering 1860-80 och erhöll då sina pyramidformade, blytäckta tornspiror.

Blytaken på dessa tornspiror har därefter lagts om 1908-11. Till följd av plåtarnas storlek, tillverkningssätt och infästningsmetod har problem med plåtarna funnits sedan dess.

Under drygt hundra år har tillfälliga lagningar och reparationer med insticksplåtar, partiella omläggningar och fastsättning utifrån utförts. Nu har det alltså genomförts en större, mer långsiktig renovering i form av ett takbyte.

Källa: Svenska kyrkan

Fakta: Viktiga årtal i tornens historia

1123: Kryptan, domkyrkans äldsta del, invigs.
 
1100-1800: Ingen exakt datering finns på de gamla tornen och under åren ­renoveras de och ändrar utseende flera gånger.  
 
1876: De nuvarande ­tornen, signerade Helgo Zettervall, står klara. 
 
2019: Detaljplanearbetet startades.
 
2022: Renoveringen ­påbörjas och beräknas pågå under hela året. 
 
2023: Taken lyfts tillbaka i början av året.