De har bokat om bröllopet tre gånger

Didrik Ellsén och Nathalie Gerke vid Vasakyrkan i Göteborg. De skulle ha gift sig redan i maj 2020 men har tvingats flytta fram bröllopet flera gånger. Nu är planen att bröllopet ska äga rum i Båstad sensommaren 2021. Foto: Nora Lorek

Antalet vigslar i Sverige sjönk med närmare 22 procent mellan 2019 och 2020. Ett av de par som skjutit upp sitt bröllop på grund av coronapandemin är Nathalie Gerke och Didrik Ellsén.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Didrik Ellsén och Nathalie Gerke vid Vasakyrkan i Göteborg. De skulle ha gift sig redan i maj 2020 men har tvingats flytta fram bröllopet flera gånger. Nu är planen att bröllopet ska äga rum i Båstad sensommaren 2021. Foto: Nora Lorek

Brudklänningen hänger och väntar hemma hos Nathalie Gerkes föräldrar. Vigselringen, som Didrik Ellsén varit med och designat, har de hemma hos sig.

– Jag tittar till dem ibland, säger Nathalie Gerke.

Vid det här laget skulle de redan ha firat sin första bröllopsdag.

– Vi skulle ha gift oss den ­första maj 2020, men i slutet av mars förstod vi att det inte skulle gå att hålla det bröllop vi vill ha, säger Didrik Ellsén.

Då var de 130 inbjudningarna redan utskickade. De hade bokat kyrkan och provsmakat menyn på restaurangen där de ska ha sin bröllopsfest. Även bröllopsresan till ön Zanzibar i Tanzania var bokad.

Paret bor i Göteborg, men de ska gifta sig i Hovs kyrka i Västra Bjäre pastorat, Lunds stift.

– Först hade vi tänkt gifta oss i Örgryte nya kyrka eftersom Didrik är från Örgryte, säger Nathalie Gerke.

– Här hittade vi ingen festlokal som var tillräckligt stor för alla våra gäster. Men så föll vi för Hovs kyrka och Norrvikens trädgårdar.

Paret möttes av förståelse när de bokade om bröllopet till augusti 2020. Men under sommaren insåg de att det inte skulle gå att hålla bröllopet då heller.

Antalet vigslar i Sverige har, enligt SCB, sjunkit varje år sedan 2016, men mellan 2019 och 2020 dök antalet från 48 481 till 37 591, en minskning med nästan 22 procent.

Foto: Kristoffer Morén

Nathalie Gerke och Didrik Ellsén satte ännu ett nytt datum för sitt bröllop. I maj 2021 skulle det vara dags, men de har insett att inte heller det kommer att bli av.

Så nu har de har satt det slutgiltiga datumet till 24 september i år.

– Vi har båda stora familjer, och vi vill att familj och vänner ska kunna vara med och fira vår dag. De äldre har väl blivit vaccinerade då så att våra morföräldrar kan vara med, säger Nathalie Gerke.

– Det var väldigt roligt att planera inför bröllopet och man såg fram emot det oerhört mycket så det kändes synd att flytta på det. Men jag är ändå glad att det gick att byta datum, säger Didrik Ellsén.

– Eftersom det har varit lite rörigt skickar vi ut information till alla gäster och vi ska skicka ut nya inbjudningar.

Nathalie Gerke säger att det känns lite som att livet står still.

Det var väldigt roligt att planera inför bröllopet och man såg fram emot det oerhört mycket så det kändes synd att flytta på det. Men jag är ändå glad att det gick att byta datum.

– Det känns konstigt att se datumen passera, men man har vant sig. Jag hade det väldigt tufft när vi fick ställa in första gången, då stöttade Didrik mig. Sedan har det varit lite tuffare för honom och då har jag gått in och stöttat.

Varför är det då viktigt att ni får gifta er?

– Det är en symbol för oss. Vi vill visa att det är vi livet ut, även för våra framtida barn, säger Nathalie Gerke.

– Det är ett starkt band och vi vill få fira att vi har hittat vår själsfrände, säger Didrik Ellsén.

De hoppas på att restriktionerna ska ha lättat till september men har också börjat ställa in sig på att det kanske får bli ett mindre bröllop.

– Både jag och Didrik är bestämda att det ska bli av nu, säger Nathalie Gerke.

– Vår vigselpräst har också varit väldigt tillmötesgående och sagt att han kan viga oss för ett mindre sällskap och så kanske vi kan ha festen senare.

Fakta: Kyrkliga vigslar

2016: 17 841

2017: 16 327

2018: 15 394

2019: 14 146

Antalet kyrkliga vigslar 2020 redovisas i maj.

 

Det totala antalet vigslar:

2019: 48 481

2020: 37 591

Källa: Svenska kyrkan, SCB