Biskoparnas råd om påskens gudstjänster

Påskgudstjänsterna bör firas utan deltagare i kyrkan. Det råder Andreas, Susanne Rappmann och Fredrik Modéus. Foto:Magnus Aronson, Kristin Lidell. och Lina Alriksson.

Biskop Andreas Holmberg meddelar att församlingarna i Stockholm inte ska kalla till offentliga gudstjänster. 

Biskop Fredrik Modéus och biskop Susanne Rappman lämnar liknande besked till Växjös och Göteborgs församlingar.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Påskgudstjänsterna bör firas utan deltagare i kyrkan. Det råder Andreas, Susanne Rappmann och Fredrik Modéus. Foto:Magnus Aronson, Kristin Lidell. och Lina Alriksson.

Uppdaterad

I ett brev som gått ut till alla kyrkoherdar i Stockholms stift på onsdagskvällen ger biskop Andreas Holmberg direktivet att ställa in alla fysiska gudstjänster.

”Mitt direktiv till Stockholms stifts församlingar är att vi tills vidare inte ska kalla samman till offentliga gudstjänster där människor fysiskt samlas i kyrkorummet vid en bestämd tidpunkt. Detta gäller från och med i morgon torsdag den 2 april, men omfattar inte dop, konfirmationer, vigslar och begravningar.”

Jag tycker att det är att ta det ansvar och ta den sorts ledarskap som jag upplever att myndigheterna efterfrågar

Andreas Holmberg säger att beslutet fattades efter onsdagens presskonferenser och efter att han tagit del av Folkhälsomyndighetens nya riktlinjer.

– Det blev för mig uppenbart att vi här i Stockholms stift behöver upphöra med att samla människor fysiskt, på samma plats, vid samma tidpunkt till gudstjänst i våra kyrkorum.

– Jag tycker att det är att ta det ansvar och ta den sorts ledarskap som jag upplever att myndigheterna efterfrågar nu. Det var inget lätt beslut, jag våndades för det, men det var ett självklart beslut.

Varför väljer du att gå längre än vad som krävs av Folkhälsomyndighetens riktlinjer och regeringens förbud?

– Jag går mycket på intentionen som myndigheter och regering kommer med. Jag uppfattar inte att 50-gränsen innebär att det är bra att samla färre än 50 personer. Jag tycker det här är ett sätt för oss som kristna och kyrka att ta ansvar i den här extrema situationen. Det är en solidaritetshandling.

Betyder det att du bedömer att det inte går att samla människor till gudstjänst i Stockholms kyrkor och garantera säkerheten, även om man håller ner antalet och håller avstånd?

– Det har kommit till en punkt där vi ska avstå från det, även om det eventuellt skulle kunna gå att säkra upp det ur smittskyddssynpunkt.

Andreas Holmberg ger rådet att församlingarna i stället kan hänvisa till förinspelade eller livesända gudstjänster. Han säger också att kyrkorna under påskhelgen kan hållas öppna under en begränsad tid, för ljuständing, samtal och en stunds musik.

– Så kommer många kyrkor göra nu på palmsöndagen, långfredagen och påskdagen. Så att man i stället kan droppa in i kyrkan och fira gudstjänst, men på ett helt annat sätt.

Biskoparna håller biskopsmöte två gånger i veckan nu med anledning av coronavirusets spridning. Andreas Holmberg berättar att biskoparna på det senaste mötet talade om beslutet att ställa in offentliga gudstjänster.

– Vi konstaterade att det i Sverige ser väldigt olika ut, vilket innebär att vi lokalt i stiften kan komma fram till olika slutsatser och att det är helt i sin ordning.

– Stockholm ligger före i smittspridningen och det beslut jag har fattat behöver inte med nödvändighet vara det bästa för ett annat stift.

Biskop Fredrik Modéus. Foto: Lina Alriksson

Även biskop Fredrik Modéus ger liknande direktiv till församlingarna i Växjö stift.

”I rådande läge anser jag att det är svårt att motivera offentliga gudstjänster, även då det är färre än 50 som samlas", skriver han i ett brev till stiftets kyrkoherdar.

Fredrik Modéus skriver att den omställning som nu behövs kan innebära att gudstjänster firas med endast prästen närvarande i kyrkorummet, medan gudstjänstdeltagarna medverkar hemifrån.

”Det är av yttersta vikt att kyrkans klockor inte tystnar. Låt dem fortsätta ringa, som en markering av kyrkans närvaro och av att gudstjänstrytmen upprätthålls, om än på nytt sätt för en tid.”

Fredrik Modéus uppmanar församlingarna att fortsätta hålla kyrkorna öppna och tillgängliga för bön och andakt, i så hög utsträckning som det är möjligt.

Göteborgs stifts biskop, Susanne Rappman, skriver att församlingarna behöver ”fira påsk på ett annat sätt i år”.

I stället för offentliga gudstjänster ger hon rådet att hänvisa till digitala gudstjänster, men att låta kyrkorummen stå öppna för enskild andakt och låta kyrkklockorna ringa på vanlig gudstjänsttid.

Hon skriver också att hon har ”full respekt” för om kyrkoherdar kommer till en annan slutsats på grund av sin lokala situation.

Johan Tyrberg skriver till Lunds kyrkoherdar att ”Gudstjänst är det sista vi slutar med” inte betyder att det måste komma människor till gudstjänsten. Det går bra att ställa in offentliga mässor. Kyrkoherden avgör.

Strängnäs stift fortsätter att fira gudstjänst, men undviker att samla stora grupper av människor. Biskop Johan Dalman uppmanar till att fira påskens gudstjänst hemma och har tagit fram en nedladdningsbar agenda anpassad för det.

Mikael Mogren, biskop i Västerås stift, säger att situationen med smittspridningen ser olika ut i stiftet och meddelar att församlingarna kan och ska göra olika. Men vad gäller nattvardsfirandet anser han att det inte längre "överensstämmer med Folkhälsomyndighetens riktlinjer”.
 

Fakta: Biskoparnas om offentliga gudstjänster

Stockholms biskop: Ställ in

Växjös biskop: Ställ in

Göteborgs biskop: Ställ in, med reservation för olika beslut lokalt

Karlstads biskop: Ställ in om kyrkoherden ser att det behövs

Strängnäs biskop: Undvik att samlas. Uppmana till hemmagudstjänst

Västerås biskop: Gör det som passar den lokala församlingens situation

Övriga stifts biskopar: Ställ inte in, men följ myndigheternas rekommendationer