DO inleder granskning av KyrkA

DO inleder tillsyn av fackförbundet KyrkA. Till höger: Diskrimineringsombudsman Agneta Broberg. Foto: Tomas Gunnarsson

Diskrimineringsombudsmannen, DO, inleder tillsyn av Kyrkans akademikerförbund.

Beslutet att utreda bygger delvis på en anmälan till myndigheten, framgår av ett dokument som Kyrkans Tidning har tagit del av.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
DO inleder tillsyn av fackförbundet KyrkA. Till höger: Diskrimineringsombudsman Agneta Broberg. Foto: Tomas Gunnarsson

Uppdateras

Myndigheten skriver att ”syftet med DO:s tillsyn är att undersöka hur Kyrkans akademikerförbund följer/har följt bestämmelserna i diskrimineringslagen”.

Aftonbladet var först med att skriva om den anmälan som skickats till myndigheten. Nu begär DO svar av Kyrkans akademikerförbund, KyrkA.

– Vi har skickat en begäran om yttrande som ska inkomma senast 29 maj. I nuläget finns det ingenting att säga. Vi vet inte mer än det som är sagt i anmälan, säger Clas Lundstedt som är pressansvarig på Diskrimineringsombudsmannen.

När beslut i ärendet kommer är oklart. Svaret från KyrkA kan inkomma tidigare än 29 maj, men det är inte ovanligt att de som ska lämna yttrande begär att få mer tid på sig.

– Om det inte finns särskilda skäl så brukar vi kunna lämna ett par veckors anstånd, säger Clas Lundstedt.

– Sedan följer själva bedömningen. Och det kan behövas inhämtas kompletterande uppgifter, så det kan dröja minst ett par månader innan beslut kommer.

Kyrkans Tidning har bett Kyrkans akademikerförbund om en intervju om bland annat tillsynsärendet.

”Vad gäller anmälan till DO bör ni överväga om ni ska skriva det. Det är en fråga för myndigheten och ni verkar vilja föregripa det”, skriver KyrkA:s förbundsdirektör Vibeke Hammarström i ett mejlsvar.

”Vi kommer att hantera DO.”

Vad innebär en tillsyn? 

Myndigheten får in omkring 2000-3000 anmälningar varje år och genomför årligen cirka 500 tillsynsärenden.

– Vi inleder tillsyn till exempel när vi behöver ställa frågor för att kunna göra en bedömning om det förekommer diskriminering eller ej, om det finns en risk för överträdelser av diskrimineringslagstiftningen eller ett underlåtande att göra vad man ska göra för att förebygga eller förhindra diskriminering, säger Clas Lundstedt.

Men anmälningarna är bara en källa i de ärenden som DO driver. 

– All tillsyn sker på eget initiativ av oss och vi hämtar information från olika håll. Det kan vara från anmälningar, men också från exempelvis medieuppgifter, säger Clas Lundstedt. 

Ett DO-beslut är inte juridiskt bindande. Men det kan leda till att förändringar på en arbetsplats. 

Varje år går också ett litet antal - 10-25 ärenden - till domstol. De drivs av DO:s jurister och ska vara sådana frågor som är principiellt viktiga eller ”av strategisk betydelse för många människor”, enligt ombudsmannens sajt.