Enligt beslutet från Lunds stiftsstyrelse kommer Skanör-Falsterbo församling att få finnas kvar, men som en del av Näsets pastorat från och med 1 januari 2023.
"Stiftsstyrelsen gör den samlade bedömningen att i stället för att bilda en ny församling av Skanör-Falsterbo och Höllvikens församlingar så ska de två församlingarna bestå men ingå i ett nytt pastorat. Församlingarna behåller sina nuvarande namn och pastoratets namn ska vara Näsets pastorat." Det skriver stiftsstyrelsen i sitt beslut.
Biskop Johan Tyrberg, Har det varit ett svårt beslut?
– Ja, det har varit en lång process. Samtidigt har det ju klarnat mer och mer och jag tycker att beslutet är klokt.
Vad fick er att fatta det här beslutet?
– Det finns flera aspekter. Stiftet har haft med församlingen att göra sedan 2007. Då var det en annan biskop, ett annat kyrkoråd, en annan kyrkoherde, men vi har fokuserat på de senaste åren. Och då har det varit lite så här: en församling struntar i kyrkoordningen och gör som man själv vill, utanför regelverket.
– Man ju fått så många chanser, så många utbildningsinsatser och så många samtal från biskop och prost och stiftsjurister, så egentligen, när man drar upp hela tidslinjen så är det ju ganska självklart att det inte finns någon annan väg att gå.
Den ursprungliga remissen hade inneburit att Skanör-Falsterbo församling inte längre hade fått finnas kvar. Men efter att de bytt ut sitt kyrkoråd och visat på en positiv utveckling så beslutades alltså att församlingarna får finnas kvar.
– Det har blivit ett beslut som är mildare än vad man från början föreslog. Skanör-Falsterbo blir alltså en självständig församling inom pastoratet Näsets pastorat med Höllviken som huvudförsamling, säger Johan Tyrberg.
Skanör-Falsterbos kyrkorådsordförande Ingela Lindholm är förvånad och besviken över beslutet.
– Jag beklagar det. Jag vet att det här beskedet innebär en stor sorg för många, säger hon och fortsätter:
– Vi är förvånade, vi har gjort vårt yttersta och har själva varit väldigt nöjda med det arbetet. Nu går vi en mer osäker framtid till mötes.
Ser ni nåt positivt med beskedet?
– Det här är ju inte den hårdaste lösningen som föreslogs. Det var ju tal om en upplösning av församlingen, så detta är ju en kompromisslösning. Nu måste vi sätta oss ner och fundera på vad beskedet för får praktisk betydelse och se om det finns något mer vi kan göra.
Hon är orolig för vad beslutet kommer att få för konsekvenser för församlingen. Många församlingsmedlemmar har sagt att de är beredda att lämna Svenska kyrkan om man inte skulle få fortsätta som en självständig församling, och Ingela Lindholm är bekymrad för att det lokala engagemanget nu kan komma att minska. Samtidigt säger biskopen att det nya kyrkorådet har haft betydelse för att församlingen ändå kommer att få finnas kvar.
– Det är positivt. Jag ser att biskop Johan har lyft fram det goda arbete som vi har gjort. Sedan beklagar jag att det inte har räckt hela vägen. Jag har arbetat för en lösning som innebär att vi ska få fortsätta som enskild församling, säger Ingela Lindholm.