Domen har fallit för Skanör-Falsterbo – slås ihop med Höllviken

Skanör-Falsterbo församling består. Men de kommer att ligga under det nya Näsets pastorat. På så sätt hoppas biskop Johan Tyrberg att slippa mer bråk som involverar församlingens kyrkoråd, samtidigt som man kan fortsätta med sin vanliga verksamhet i församlingen. Foto: Mikael M Johansson, Julia Åberg

UPPDATERAD VERSION. På torsdagsmorgonen kom beskedet. Lunds stiftsstyrelse har beslutat att slå ihop församlingarna i Skanör-Falsterbo och Höllviken till ett nytt pastorat. Det är kulmen på en mångårig turbulens i Skanör-Falsterbo församling som har pågått i perioder sedan 2008.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Skanör-Falsterbo församling består. Men de kommer att ligga under det nya Näsets pastorat. På så sätt hoppas biskop Johan Tyrberg att slippa mer bråk som involverar församlingens kyrkoråd, samtidigt som man kan fortsätta med sin vanliga verksamhet i församlingen. Foto: Mikael M Johansson, Julia Åberg

Enligt beslutet från Lunds stiftsstyrelse kommer Skanör-Falsterbo församling att få finnas kvar, men som en del av Näsets pastorat från och med 1 januari 2023.

"Stiftsstyrelsen gör den samlade bedömningen att i stället för att bilda en ny församling av Skanör-Falsterbo och Höllvikens församlingar så ska de två församlingarna bestå men ingå i ett nytt pastorat. Församlingarna behåller sina nuvarande namn och pastoratets namn ska vara Näsets pastorat." Det skriver stiftsstyrelsen i sitt beslut.

Biskop Johan Tyrberg, Har det varit ett svårt beslut?

– Ja, det har varit en lång process. Samtidigt har det ju klarnat mer och mer och jag tycker att beslutet är klokt.

Vad fick er att fatta det här beslutet?

– Det finns flera aspekter. Stiftet har haft med församlingen att göra sedan 2007. Då var det en annan biskop, ett annat kyrkoråd, en annan kyrkoherde, men vi har fokuserat på de senaste åren. Och då har det varit lite så här: en församling struntar i kyrkoordningen och gör som man själv vill, utanför regelverket.

– Man ju fått så många chanser, så många utbildningsinsatser och så många samtal från biskop och prost och stiftsjurister, så egentligen, när man drar upp hela tidslinjen så är det ju ganska självklart att det inte finns någon annan väg att gå.

Den ursprungliga remissen hade inneburit att Skanör-Falsterbo församling inte längre hade fått finnas kvar. Men efter att de bytt ut sitt kyrkoråd och visat på en positiv utveckling så beslutades alltså att församlingarna får finnas kvar.

– Det har blivit ett beslut som är mildare än vad man från början föreslog. Skanör-Falsterbo blir alltså en självständig församling inom pastoratet Näsets pastorat med Höllviken som huvudförsamling, säger Johan Tyrberg.

Skanör-Falsterbos kyrkorådsordförande Ingela Lindholm är förvånad och besviken över beslutet.

– Jag beklagar det. Jag vet att det här beskedet innebär en stor sorg för många, säger hon och fortsätter:

– Vi är förvånade, vi har gjort vårt yttersta och har själva varit väldigt nöjda med det arbetet. Nu går vi en mer osäker framtid till mötes.

Ser ni nåt positivt med beskedet?

– Det här är ju inte den hårdaste lösningen som föreslogs. Det var ju tal om en upplösning av församlingen, så detta är ju en kompromisslösning. Nu måste vi sätta oss ner och fundera på vad beskedet för får praktisk betydelse och se om det finns något mer vi kan göra.

Hon är orolig för vad beslutet kommer att få för konsekvenser för församlingen. Många församlingsmedlemmar har sagt att de är beredda att lämna Svenska kyrkan om man inte skulle få fortsätta som en självständig församling, och Ingela Lindholm är bekymrad för att det lokala engagemanget nu kan komma att minska. Samtidigt säger biskopen att det nya kyrkorådet har haft betydelse för att församlingen ändå kommer att få finnas kvar.

– Det är positivt. Jag ser att biskop Johan har lyft fram det goda arbete som vi har gjort. Sedan beklagar jag att det inte har räckt hela vägen. Jag har arbetat för en lösning som innebär att vi ska få fortsätta som enskild församling, säger Ingela Lindholm.

När man drar upp hela tidslinjen så är det ju ganska självklart att det inte finns någon annan väg att gå.

– Det är med viss sorg som vi tar emot beslutet. Det är något som påverkar många människor här. Jag tror att det är ett beslut som många beklagar, säger Jerker Schmidt, som är tillförordnad kyrkoherde i Skanör-Falsterbo.

Han har träffat flera församlingsmedlemmar under förmiddagen, och berättar att de är besvikna och ledsna.

– Vi har inte önskat den här lösningen. Men nu måste vi hantera situationen på ett klokt och ansvarsfullt sätt, säger han.

Mats Bucht, vice ordförande i kyrkorådet i Höllvikens församling, är inte förvånad över beslutet.

– Det var inte oväntat och det var ju inte vårt beslut. Vi är glada för att man har valt att göra ett pastorat med två församlingar. Vi tycker att det är bra. Det betyder att vi bevarar bägge församlingarna. Vi får samordna ekonomi, administration, fastighets- och kyrkogårdsförvaltning på ett bra sätt.

Känner du att ni har fått gehör för era önskemål?

– Det tycker jag. Vi ville ju inte det här och vi tycker ju att det är viktigt att Skanör-Falsterbo finns kvar. Vi är nöjda, även om det aldrig är bra att man tvingar ihop två församlingar. Det här var kanske den minst dåliga lösningen, med minst skada för båda församlingarna. Det blir en himla massa arbete för oss det här året, men vi hoppas på att få bra stöd från stiftet.

Ni hade begärt en miljon i bidrag för en sammanläggning. Hur blir det med den?

– Det står ingenting i beslutet om det, så det vet vi ingenting om, tyvärr. Det här kommer ju att kosta pengar.

Besviket i Skanör-Falsterbo. Kyrkorådsordförande Ingela Lindholm och t f kyrkoherde Jerker Schmidt visste vad som stod på spel när det tog sina poster och är ledsna över beslutet. Foto: Julia Åberg, Johan T Sandelius

I mer än tio års tid har församlingen präglats av konflikter. Man har bråkat om platser i kyrkorådet, om vem som ska vara kyrkoherde, om vem som har rätt att besluta det och hur man egentligen får avskeda en kyrkoherde.

Arbetsmiljöverket har kopplats in för att undersöka anklagelser om mobbning, dålig arbetsmiljö och oenighet om befogenheter, och har hotat med vite.

En kyrkoherde har avkragats, och en annan fick nio månadslöner för att sluta, efter att först ha avskedats i strid mot kyrkoordningen.

Redan 2011 kunde Kyrkans Tidning rapportera att nomineringsgruppen Kyrklig allians ville se en tvångssammanläggning med Höllvikens församling. Men den gången sade stiftsstyrelsen nej, då det skulle ske ”mot Höllvikens uttalade vilja”.

2019 var det dags igen. Då påbörjades processen att avveckla Skanör-Falsterbos församling, för att istället låta den gå upp i Höllvikens församling. Den gången lyckades församlingen och den dåvarande kyrkoherden Maggie Signäs övertala biskopen att avbryta planerna på sammanläggning.

Men efter att samma Signäs sagt upp sig från sin tjänst på grund av samarbetssvårigheter med framför allt kyrkorådet så återupptog biskop Johan Tyrberg processen med motiveringen ”jag tror inte att det går att vara kyrkoherde i Skanör-Falsterbo församling med nuvarande kyrkoråd.

Detta skedde i december 2021, och sedan dess har kyrkorådet bytts ut två gånger – först efter kyrkovalet, och därefter när detta kyrkoråd ställt sina platser till förfogande i början av mars. Förhoppningen var att ett helt nytt kyrkoråd skulle ha inverkan på stiftsstyrelsens beslut. Men så blev det alltså inte.

Fakta: Nytt pastorat

Församlingarnas namn kommer att förbli samma.

Det ska finnas kyrkofullmäktige, kyrkoråd och kyrkoherde i pastoratet samt ett församlingsråd i vardera församling.

Pastoratet har ansvar för personal, byggnader och kyrkobyggnader samt för alla kyrkogårdar.

Pastoratet har en gemensam ekonomi och administration.

Församlingsråden ska fullgöra de uppgifter som anges i kyrkoordningen och i församlingsinstruktionen samt övriga uppgifter som kyrkorådet beslutar.

Källa: Höllvikens församling