Europa kan lära integration av Goda grannar

Jeanette Dolk Öhman, Åsa Nausner, Besime Ergoün, Hasiba Alikander och Åsa Carlsson från socialtjänsten träffas hemma hos Camila Hoso.
Camila Hoso, samordnare på Träffpunkt Oxhagen i Örebro, säger hej då till Jeanette Dolk Öhman, diakon i Svenska kyrkan, och Besime Ergoün. Hemma hos Camila Hoso har en grupp kvinnor från Tro möter tro Kvinna träffats för att berätta om resan till Bosnien

Goda grannar, samarbetet mellan Katarina församling och Stockholms moské, lyfts fram som gott exempel av University of Winchester som studerat integrationsprojekt i Europa.

Nyckel till framgången är den jämbördiga relationen, enligt forskarrapporten.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Jeanette Dolk Öhman, Åsa Nausner, Besime Ergoün, Hasiba Alikander och Åsa Carlsson från socialtjänsten träffas hemma hos Camila Hoso.
Camila Hoso, samordnare på Träffpunkt Oxhagen i Örebro, säger hej då till Jeanette Dolk Öhman, diakon i Svenska kyrkan, och Besime Ergoün. Hemma hos Camila Hoso har en grupp kvinnor från Tro möter tro Kvinna träffats för att berätta om resan till Bosnien

Goda grannar startade hösten 2015 då omkring 4 000 flyktingar övernattade i natthärbärget som drevs av Katarina församling, biståndsorganisationen Islamic Relief och Stockholms moské.

Året efter samordnade Goda grannar aktiviteter och frivilliga kring de nyanländas boende, ordnade språkkaféer liksom värdskap via så kallade kompisfamiljer. Bland mycket annat.

– Goda grannar bygger på jämbördighet, att det är två likvärdiga samarbetspartner som möts, på lika villkor, säger forskaren Majbritt Lyck Bowen.

– Att lyfta fram varandras styrkor och mötas i det jämlika har gjort att de två aktörerna tar fram varandras bästa sidor. Det här var inte en stark aktör som bjöd in en svagare.

Studien visar att interreligiöst samarbete har tydligt positiva fördelar som är viktiga att uppmuntra, enligt Majbritt Lyck Bowen:

– Till exempel lyfter vi fram att samarbete mellan samfund ut-
ökar sociala nätverk, motverkar fördomsfulla och negativa stereotyper och uppfattningar och uppmuntrar att se bortom mer slutna religiösa och etniska gemenskaper och identiteter.

Att lyfta fram varandras styrkor och mötas i det jämlika har gjort att de två aktörerna tar fram varandras bästa sidor.

Majbritt Lyck Bowen arbetar vid Winchester Centre of Religion, Reconciliation and Peace. Hon vet hur det är att försöka ta sig in i ett främmande samhälle.

För 20 år sedan reste hon från Danmark till England för att studera och blev kvar.

– Det är naturligtvis inte jämförbart, jag talade landets språk, befann mig redan i en europeisk kontext och hade inte tvingats fly. Däremot har jag en viss förståelse för hur flyktingar upplever svårigheterna med att ta till sig en ny kultur, att ta sig in i ett nytt samhälle. Det har hjälpt mig i mitt arbete att intervjua flyktingar.

Majbritt Lyck Bowen.

I studien konstateras att vissa länder har haft svårt att hantera en långsiktig integration i kölvattnet av den stora mängd flyktingar som kommit till Europa de senaste åren.

För att kunna bidra till en bättre integration och humanitärt stöd, har religiösa samfund och civilsamhället engagerat sig. Enligt Majbritt Lyck Bowen har tidigare forskning visat att religiösa aktörer inneburit stora fördelar för integrationen. Däremot har inte det interreligiösa samarbetet studerats. Därav den studie som hon och hennes forskningsassistenter genomförde i Stockholm och som hon hoppas kunna följa upp inom några år.

Fakta: Goda grannar

Startade hösten 2015 som en samverkan mellan Katarina församling och Stockholms moské. Modellen har spritt sig till Sofia församling, Svenska kyrkan i Farsta och Sundbyberg. I Sundbyberg sker samarbete med Syriskortodoxa kyrkan och Negashi-mooskén.

Nätverket av ideellt engagerade bidrar till att nyanlända och asylsökande kommer in i svenska samhället. Kunskaper om bland annat språk, skola, arbetsmarknad, ekonomi och socialtjänst erbjuds. Goda grannar samverkar också med andra, till exempel Sensus, Scouterna, Migrationsverket, Stadsmissionen, KFUM och Stockholms stad.