Het debatt om samkönade vigslar på finskt kyrkomöte

190 ombud samlades i Åbo för Evangelisk-Lutherska kyrkan i Finlands kyrkomöte. Foto: Evangelisk-Lutherska kyrkan i Finland

3-6 maj hölls kyrkomöte i Evangelisk-Lutherska kyrkan i Finland. Kyrkomötets ledamöter debatterar samkönade vigslar, 5,2 miljoner kronor till Ukraina och en gemensam dopsyn med ortodoxa kyrkan.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Finland Hbtq

190 ombud samlades i Åbo för Evangelisk-Lutherska kyrkan i Finlands kyrkomöte. Foto: Evangelisk-Lutherska kyrkan i Finland

Två gånger per år håller Evangelisk-Lutherska kyrkan i Finland sessioner i kyrkomötet. Den 3-6 maj hölls 2022s första session. 

Största debatt blev det när kyrkomötet beslutade att ge biskopsmötet i uppdrag att fortsätta det arbete om vigsel och välsignelse av samkönade par som biskopsmötet presenterade i ett brev till kyrkomötet i augusti 2020. 

Finska kyrkan har diskuterat äktenskapsfrågan vid flera tillfällen, men ännu inte nått någon samsyn kring hur man ska förhålla sig till samkönade vigslar i kyrkan. 

– Vi har en grupp som är minoritet, men ändå tillräckligt stor minoritet för att vi inte ska få ett positivt beslut i frågan. Och där gick diskussionen att frågan är i princip färdigbehandlad, vår kyrka har en klar äktenskapssyn. Äktenskapet är mellan man och kvinna framhöll man och såg inte idéen med att söka ändring i frågan, säger Bo-Göran Åstrand, biskop i Borgå stift. 

Han berättar att när kyrkomötet ska göra ändringar i frågor om kyrkans tro, lära och liv, krävs en kvalificerad majoritet på tre fjärdedelar.

– Den grupp som jag hör till, som jobbar med att vi måste komma framåt med frågan, har en knapp majoritet i kyrkomötet, men det räcker inte till. Nu är vi ett sånt läge i vår kyrka att frustrationen är hög, både i kyrkomötet med också ute på fältet bland medlemmar och präster, säger Bo-Göran Åstrand.

I väntan på beslut från det högsta beslutande organet har enskilda församlingar tagit saken i egna händer. Esbo domkyrka beslutade i veckan att man upplåter sina lokaler för vigsel av samkönade par, rapporterar Hufvudstadsbladet. Församlingen ansluter sig till Vasa svenska församling, Åbo svenska församling och flera andra som redan välkomnar samkönade vigslar i sina lokaler. 

–  Församlingsråd kan inte besluta om att börja viga, men det de kan göra är att ställa utrymme till förfogande och med det ge en signal att här finns en trygg plats också för dessa människor, säger Bo-Göran Åstrand. 

Kyrkomötet beslutade också att ge kyrkostyrelsen i uppdrag att ta fram en operativ likabehandlings- och jämställdhetsplan. 

Den finska jämställdhetslagen och diskrimineringslagen gäller inte religionsutövning, men i förslaget uttrycktes att inga undantag till den religionsutövning som nämns i diskrimineringslagen ska tas hänsyn till i likabehandlings- och jämställdhetsplanen. Det här väckte stor debatt i plenum. 

Ytterligare beslut som togs var att bifalla ett förslag om en gemensam deklaration om dopet med ortodoxa kyrkan i Finland. I praktiken godkänner kyrkorna redan varandras dop, men i propositionen lyfts att det inte finns någon samsyn på dopet i ortodoxa och evangeliska kyrkor internationellt. Därför är det en viktig ståndpunkt ekumeniskt. 

Kyrkomötet biföll även en proposition om att lägga om i budget för att ge 500 000 euro (cirka 5,2 miljoner svenska kronor) i stöd till krigsdrabbade ukrainare via Kyrkans utlandshjälp

Fakta: Kyrkomötet

  • Består av 109 ombud fördelade: 96 folkvalda ombud, biskoparna, ett ombud utsett av sametinget och en representant för statsrådet (Finlands regering). 
  • Ordförande är ärkebiskopen. 
  • Kyrkomötet väljs vart fjärde år. Det nuvarande kyrkomötet valdes 2020. 
  • Håller två sessioner varje år, en i maj och en i november.