Ärkebiskopens möte A week of neighbours pågår 20 till 24 februari och arrangeras av Svenska kyrkans program En värld av grannar - interreligiös praktik för fred. Temat för ärkebiskopens möte är “bevara vår mänsklighet” och har fokus på migranters rättigheter.
Mötet avslutas på torsdag med ett livesänt panelsamtal. I samtalet, som leds av ärkebiskopen, kommer personer med olika bakgrund som alla jobbar med migranter att dela sina perspektiv.
En av de som kommer att delta är Amjid Khazir, grundare av organisationen Media Cultured. Media Cultured är baserat i Storbritannien och motarbetar fördomar och rasism genom workshops med skolor, fotbollsföreningar och företag.
Organisationen verkar för att migranter ska få det stöd de behöver för att känna sig välkomna och bli en del av samhället. Ofta agerar Media Cultured som brobyggare mellan migranter och myndigheter i Storbritannien.
– Min roll i det här blir att prata om samtida utmaningar kring rasism och xenofobi mot migranter. Jag tycker det är viktigt att styrka migranter. Att ge dem en röst och att ta till vara på deras livshistorier. Det viktigaste är att vi inte jobbar över huvudet på dem, utan att migranterna blir inkluderade i arbetet, säger Amjid Khazir om sitt deltagande i panelsamtalet.
Han berättar att det har varit väldigt lärorikt att vara en del av nätverket som bildats kring En värld av grannar. Där har han fått insikter i hur organisationen Media Cultured kan utvecklas och hoppas också att han har kunnat inspirerar andra.
För Amjid Khazir handlar panelsamtalet om att skapa en starkare social sammanhållning och en positiv dialog mellan människor från många platser i världen.
– Vi har alla, kollektivt, har något att erbjuda och jag hoppas att vi kan lyfta vad vi har åstadkommit med vårt arbete. När vi delar ideér kan vi göra mer runt om i världen, och det behövs.
En värld av grannar har tagit sig an frågor kring interreligiöst samarbete på ett innovativt sätt tycker Amjid Khazir och därför är han stolt över att få vara en del av projektet.
– Ibland säger folk att religion är roten till krig, men det är människor, främst män, som är roten till krig. Religion är roten till så mycket bra. Jag är stolt muslim, men min religion säger också att jag ska jobba tillsammans med mina troende bröder för en bättre mänsklighet. Så att jag som muslim blivit inbjuden till Sverige av någon som är kristen är fantastiskt.