Fossilfri begravningsverksamhet i fokus när Kalmar ordnar mässa

En av utställarna var en lokal blomsterhandel som visade upp komposterbara gravdekorationer. Foto: Birgitta Linåker

Begravnings- och serviceverksamhetschefen i Kalmar pastorat ordnade branschmässa med fokus på en hållbar och fossilfri kyrkogård för 400 deltagare.

– Vi skapar ringar på vattnet, säger Birgitta Linåker.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Begravning Klimat

En av utställarna var en lokal blomsterhandel som visade upp komposterbara gravdekorationer. Foto: Birgitta Linåker

Förra året ordnade Kalmar pastorats begravningsverksamhet för första gången en branschmässa med fokus på hållbarhet. Den 27 september i år återkom mässan.

"Miljökänsla i luften"

400 deltagare och 24 utställare samlades på Norra kyrkogården i Kalmar och återigen var temat en fossilfri och mer miljövänlig kyrkogård.

– Det var miljökänsla i luften här och luften vibrerade liksom riktigt ordentligt av vilket miljötänk vid hade här på ”körrgårn”, säger Birgitta Linåker, chef för begravnings- och serviceverksamheten i Kalmars pastorat.

Mässan är helt och håller ordnad av Birgitta Linåker och hennes kollegor och kyrkogårdspersonal från hela sydöstra Sverige var inbjuden.

– Vi hade en toppendag med fint väder och kyrkogårdsförvaltningar fick träffas, mingla och utbyta erfarenheter och tips och tricks när det gäller miljö, hur man blir fossilfri och jobbar på ett bra, hållbart sätt.

Satsningen: Helt fossilfritt till 2023

Kalmars pastorat har Kyrkans miljödiplomering och Birgitta Linåker berättar att man har haft ett aktivt miljötänk på kyrkogårdarna sedan 1990-talet. Nu satsar man på att vara en helt fossilfri kyrkogårdsförvaltning år 2023.

Man använder nästan bara fossilfria maskiner, som lövblåsare och häcksaxar, som drivs av en vegetabilisk olja kallad HVO eller som är batteridrivna. Nu jobbar kyrkogårdsförvaltningen också för att stora maskiner, som grävare, också ska kunna bli batteridrivna, berättar Birgitta Linåker.

Utställarna på branschmässan var en blandad grupp. Det var plantskolor som visade upp träd och fröblandningar, en arkitektfirma, maskinföretag samt lokala producenter som gör komposterbara blomsterdekorationer och glaskonst till gravstenar. 

Tack vare att vi har de här mässorna, känner utställarna kraven och förstår efterfrågan.

– Utställarna vet när de är inbjudna att det är miljön som gäller, säger Birgitta Linåker.

Nödvändigt med bättre kommunikation

– De har inte kommit så långt i utvecklingen på vissa av de här maskinerna, till exempel åkgräsklippare kanske bara går i tre timmar, men man vill gärna att de ska gå i sex eller sju timmar på en batterisats. Men tack vare att vi har de här mässorna, känner utställarna kraven och när de förstår efterfrågan, sätter de fart på de sina som jobbar med batteriutvecklingen.

De kyrkogårdar som själva vill jobba med omställning, behöver bli bättre på att berätta för besökare och allmänheten vad de gör, menar Birgitta Linåker. På Kalmars kyrkogårdar uppmanas besökare att sortera sina sopor rätt, så att kyrkogården sedan kan tillverka egen jord och man berättar att man ställer om till fossilfritt just för att luften på kyrkogården ska bli bättre.

– Att marknadsföra det man gör på kyrkogården när det ­gäller miljöarbetet, det tycker jag är viktigt. Både vad det gäller ­besökarna och för personalens skull. Det sporrar en att bli ännu bättre när man jobbar på kyrkogården och det är en del av vårt miljödiplomeringsjobb i Svenska kyrkan, att sprida ringarna på vattnet.