Oenighet i kyrkostyrelsen om kyrkliga begravingsbyråer

Men S och Visk vill avvakta med kyrkomötesbeslut som ger grönt ljus för kyrkliga begravningsbyråer. Grupperna ser en risk för att Svenska kyrkan inte kommer klara av kraven på konkurrensneutralitet Foto: Marcus Gustafsson

Kyrkostyrelsen föreslår att kyrkoordningen ska ändras så kyrkliga begravningsbyråer får tydligt klartecken. Men S och Visk håller inte med:
"Frågan om vad som blir konsekvensen av kyrkliga begravningsbyråer, den analysen är inte gjord", säger Wanja Lundby-Wedin (S).

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Men S och Visk vill avvakta med kyrkomötesbeslut som ger grönt ljus för kyrkliga begravningsbyråer. Grupperna ser en risk för att Svenska kyrkan inte kommer klara av kraven på konkurrensneutralitet Foto: Marcus Gustafsson

Under 2021 tillsatte kyrkostyrelsen en utredning som fick namnet Förnyad genomgång av frågan om kyrkliga begravningsbyråer. Utredningen behandlade frågan om församlingar ska få bedriva begravningsbyråer eller inte, och den landade i en positiv syn på kyrkliga begravningsbyråer.

Utredningen ligger nu till grund för en skrivelse från kyrkostyrelsen till kyrkomötet om en ändring i kyrkoordningen. Ändringen skulle tydliggöra att kyrkliga begravningsbyråer är en tillåten näringsverksamhet i Svenska kyrkan. 

Skrivelsen behandlades på kyrkostyrelsens senaste sammanträde och blev föremål för diskussion och omröstning. 

Kyrkostyrelsens första vice ordförande Wanja Lundby-Wedin, Socialdemokraterna (S) säger att hon känner oro för hur Svenska kyrkan kommer klara av kraven på konkurrensneutralitet. Om de kyrkliga begravningsbyråerna blir många finns en risk att någon av dem kommer anmälas till konkurrensverket, menar hon.

– Skulle det visa sig att vi inte klarar det här på ett bra sätt, då är vi rädda för att det får konsekvenser för kyrkans möjlighet att vara huvudman för begravningsverksamheten. Och det tycker vi är viktigare än att bedriva kyrkliga begravningsbyråer. 

På kyrkostyrelsens sammanträde yrkade Wanja Lundby-Wedin på att frågan om de kyrkliga begravningsbyråerna skulle återremitteras och en riskanalys göras. Efter en omröstning föll Wanjas förslag med sex röster mot nio och skrivelsen skickades till kyrkomötet. 

Reservation från Socialdemokraterna

Kyrkostyrelseledamöterna Wanja Lundby-Wedin (S), Jesper Eneroth (S), Lars Johnsson (S), Margareta Winberg (S), Sofija Pedersen Videke (S) samt Marjut Ervasti, Vänstern i Svenska kyrkan, valde att reservera sig mot beslutet. Motiveringen till reservationen var att de inte ansåg att hur kyrkliga begravningsbyråer kommer att påverka Svenska kyrkan huvudmannaskap för begravningsverksamheten är tillräckligt utrett.  

– Jag tror att reservationen är tydlig. Vi säger inte nej till kyrkliga begravningsbyråer, men vi känner att frågan om vad som blir konsekvensen av kyrkliga begravningsbyråer, den analysen är inte gjord, säger Wanja Lundby-Wedin.

Samtliga socialdemokrater i kyrkostyrelsen reserverade sig mot beslutet. Betyder det här att Socialdemokraterna på nästkommande kyrkomöte kommer att yrka avslag på skrivelsen? 

– Vi har inte fattat något formellt beslut i gruppen,  men vi har pratat om och resonerat kring det och min bild är att gruppen som helhet delar den oro som vi i styrelsen har.

Benny Arnqvist, anställd på Kyrkans begravningsbyrå i Fagersta, och kyrkoherde Henrik Rydberg, företagets vd och och styrelseordförande för Kyrkans begravningsbyrå i Sverige AB, var nöjda med att den utredning kyrkomötet beställde såg så positivt på kyrkliga begravningsbyråer. Foto: Mikael M Johansson