Måste växa till sig i decennier
Men varför använder man då inte svenska träd till kvalitetsvirke, Sverige som har så stora skogar?
Fredrik Sätter, som är skogvaktare i Härnösand stift, har svaret. Han står vid en högrest tall som är 165 år gammal, som växer i en skogsdunge bara några hundra meter från kyrkan. Där står fler tallar i samma ålder, och dessa träd har nu stiftets skogsförvaltning beslutat sig för att spara för framtida behov.
– Vi har åliggande att det ska vara trätak på kyrkorna och då måste vi skaffa till material till det. Vi i förvaltningen tycker att vi borde kunna bidra med virke. Och vi måste börja någonstans, där vi har tallar av relativt hög ålder, säger han.
I dessa trakter så måste träden bli upp mot 200 år för att kärnan ska ha fått chansen att växa till ordentligt. De tallar som man nu sparar måste alltså växa till sig i decennier innan det kan bli aktuellt att avverka dem.
Svenska kyrkans stora problem
Men här stöter Svenska kyrkan på det stora problemet. Träd som är äldre än 180 år ses som särskilt skyddsvärda av Skogsstyrelsen.
En skogsägare har alltså inget egentligt incitament för att låta sina träd bli gamla, då det innebär att träden inte längre får avverkas och brukas till exempel vid renoveringar.
– Vi har ett litet problem, att ju äldre skog vi har, desto mer sannolikt är det att den klassas som naturvärdesträd och sådana ska inte avverkas, säger Fredrik Sätter.