Gladys del Pilars adoptivmamma gav henne tro genom sitt sätt att vara

Gladys del Pilar

Gladys del Pilar är den sista gästen i Kyrkans Tidnings podd "Var ska jag ställa Jesus". Foto: Marcus Gustafsson

"Jag tror ju på Jesus som en högst verklig person. Alltså person," säger Gladys del Pilar och trycker på det sista ordet. Artisten Gladys del Pilar är en av de intervjuade personer i Kyrkans Tidnings poddserie ”Var ska jag ställa Jesus”.

Det är väldigt tjusigt möblerat på Gladys del Pilars uteplats i Huddinge utanför Stockholm. Några vänner ville gifta sig här och den röda mattan ligger kvar upp mot en avsats på altanen. Vi slår oss ned i en soffgrupp.

I huset intill bor hon tillsammans med sin man, hennes två barn är utflugna för det mesta.

–Just nu bor min son hemma ett tag men han får snart en egen lägenhet, berättar Gladys del Pilar som är tacksam över att sonen idag har hjälpt henne med lite datastrul. Vid sidan av jobb inom musiken som solist eller körledare för egna gospelkören Gladness har hon studerat det senaste året:

Från Ecuador till Örebro

–Jag håller på och skriver på en uppsats som jag snart är klar med. Jag har gått en utbildning på Stockholms konstnärliga högskola.

I podden ”Var ska jag ställa Jesu” berättar Gladys del Pilar om hur det kom sig att hon och hennes tvillingsyster kom till Sverige och adoptivmamma Inga  i Örebro när de var sju år. Uppväxten på barnhemmen i Ecuador hade varit minst sagt tuff.  Mamma Inga blev tryggheten, hon var troende, något som gjorde intryck på Gladys:

-Det var ju hennes sätt att ha den närvaro hon hade. Hon försökte inte pracka på oss sin tro på något sätt utan det påverkade mig att se hennes lugn, hur hon bemötte människor.

Afrodite i melodifestivalen

Ibland när någon av Gladys kompisar ringde på dörren var det inte henne de ville träffa, utan hennes mamma.

–Mina vänner kände också av hennes fantastiska kärlek, hennes förmåga att lyssna och hennes förståelse. ”Hej är Inga hemma jag vill prata med henne.” sa min kompis när jag öppnade dörren. ” Okej jag går väl tillbaka till mitt rum då” sa jag. Gladys skrattar varmt åt minnet.

Musiken fanns med tidigt, genom musikskolan och kyrkan. Så småningom flyttade Gladys till Stockholm för att satsa på en egen karriär. Det blev egna plattor, melodifestival både som solist och med gruppen Afrodite, musikal och gospelkör.

Fakta: Lyssna på avsnittet med Gladys del Pilar

Aktiv i frikyrka

– Karriären har varit allt från högt uppe till ”mer plain”, men jag har aldrig varit bortglömd och det har inneburit att jag har kunnat försörja mig som artist i 33 år, säger Gladys del Pilar.

I podden berättar hon om sin tro som i hennes liv innebär daglig bibelläsning och bön och att hon är aktiv i en frikyrka tillsammans med sin man.

- Jag tror på någonting som jag inte kan se, som verkar i mig. Det kan för en del människor vara svårt att förstå, men det som verkar i mig har så många gånger fört mig på rätt väg.

Ej yoga i kyrkan

Gladys del Pilar är kritisk till hur en del kyrkor lyfter in sådant hon inte tycker ska vara där, till exempel yoga, något hon utvecklar i intervjun under poddsamtalet.

I podden berättar hon också om hur reaktionerna i artistvärlden har varit på henne och om varför hon tycker det är enklare att leva med en man som har samma livsåskådning som hon har själv.

Fakta: ”Var ska jag ställa Jesus”

Kyrkans Tidningens poddserie ”Var ska jag ställa Jesus” finns både på tidningens hemsida och på Spotify.

I serien tar kulturjournalisten Agneta Stefansson hjälp av kulturpersonligheter och andra kända personer i vårt samhälle för att svara på den fråga hon själv har brottats med efter en egen uppväxt i kyrkan.

De som intervjuas är bloggaren ”Underbara Clara” Clara Lidström, dramatikern och skådespelaren Staffan Westerberg och artisterna Gladys del Pilar, Py Bäckman och Samuel Ljungblahd.

Taggar:

Musik Kristen tro

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.