Göteborgs stift kommer att genomföra en specialvisitation i Spekeröd-Ucklums församling. Beslutet togs av biskop Susanne Rappmann efter att församlingens kyrkoherde Fredrik Sidenvall förra veckan abrupt slutade sin tjänst.
Efter namninsamling, potestskyltar på vägen och ett beslut från kyrkorådet om att “inleda process för att skilja kyrkoherden från sin tjänst” träffade kyrkorådet och Fredrik Sidenvall tisdagen den 14 februari ett avtal, där kyrkoherden slutade sin tjänst med omedelbar verkan.
Specialvisitationen, som P4 Göteborg var först att rapportera om, inleds på torsdag.
– Jag har fått biskopens uppdrag att tillsammans med kontraktsprosten träffa det lokala kyrkorådet, dess ordförande och vikarierande kyrkoherde. Vi sitter inte och väntar, utan det är viktigt att det här kommer igång, säger Ulf Sjögren, stiftsprost i Göteborgs stift. till Kyrkans Tidning.
Blev kortvarig som kyrkoherde
Fredrik Sidenvall togs emot som kyrkoherde i Spekeröd-Ucklums församlings i augusti 2022. Den korta tid som passerat mellan tillsättning och avslutad tjänst är en av anledningarna till att stiftet genomför en specialvisitation, säger Ulf Sjögren.
– Syftet är att försöka få svar på grundläggande frågor, att få en bakgrund till det snabba händelseförloppet. Stiftet måste försöka få kunskap om vad som hände, varför det hände och hur församlingens kyrkoråd har hanterat det här.
Stiftets uppgift är att främja både kyrkorådets och kyrkoherdens arbete och stiftet tar inte någons sida i konflikten, poängterar Ulf Sjögren. Istället vill stiftet med visitationen visa på det gemensamma ansvaret som alla parter har över församlingen.
– Kyrkoordningen som gäller i alla andra församlingar, gäller också i Spekeröd-Ucklum. Vi vill granska att detta har skett på ett formellt riktigt sätt, säger Ulf Sjögren.
Tar starkt avstånd från protestskyltarna
Att reda ut vad som har hänt är viktigt för att kunna vägleda församlingen framåt och lägga en bra grund för framtiden.
– Vi beklagar verkligen den här tvisten, att det inte gick att lösa på andra sätt. Namninsamlingar och att man har satt upp skyltar tar vi avstånd ifrån. Det är häpnadsväckande. Stiftet kan bara konstatera att det bara finns förlorare i en sån här konflikt, även när den är “löst”.
– Kyrkoherde och kyrkoråd kommer och går, men en församling består. Många i församlingen har skadats av det här, både de som stöttade kyrkoherden och de som ville att han skulle sluta, säger han.
En ovanlig händelse
Händelserna som ledde till Fredrik Sidenvalls avgång är ovanliga, säger Ulf Sjögren. Han har varit stiftsprost i Göteborg i närmare tio år och aldrig varit med om något liknande.
– Det är inte ofta det här sker. Att kyrkoherdar får eller väljer att sluta, det händer, men inte så här snabbt utan en dialog med stiftet, säger han.