Domkyrkan grönskar i advent

Thomas Malm jobbar som florist i Svergies bäst bevarade medelitda katedral - Linköping domkyrka. Foto: Mikael M Johansson

De storslagna blomsterarrangemangen i Linköpings domkyrka är vida kända. I advents- och juletid bidrar blomsterprakten till en innerlig julstämning. Vi tog tåget till den stora stenkatedralen för att se skönheten ta form i krukor och vaser.

Två imponerande höga vaser i form av strutar på fot pryder altargångens början i Linköpings domkyrka. Foten är guldsprejad och själva struten har en dämpad grå ton som harmonierar med den grågröna tonen i bladgrönskan. 

Vita amaryllis och eukalyptusblad sticker upp ur ett vilsamt rede av silvergran. Blompinnar ger amaryllisstjälkarna stadga, pinnar vars vassa ändar stuckits ner i oasisen. Det är stilrent och pampigt, uttrycksfullt och festligt på samma gång. 

Florist i domkyrkan

– När jag jobbar med höga blommor ser det mer ut än vad det faktiskt är. I en stor kyrkobyggnad som denna katedral måste blommorna synas på håll. Det gäller att försöka skapa en känsla av mycket – till en vettig kostnad förstås. För visst är det fantastiskt att domkyrkan kan erbjuda besökaren blomprakt året runt!

Thomas Malm jobbar på att skapa balans och harmoni när han arrangerar blommorna. Foto: Mikael M Johansson

Orden är Thomas Malms, textilansvarig och florist, kreatör och inspiratör, historiker och stadsguide. När hans titlar ska samlas på ett tänkt visitkort blir det trångt. Men det är i domkyrkoförsamlingen han är anställd och extrauppgifterna utförs på fritiden, uppgifter som att smycka slott och guida.

Nyss har han visat oss vapenhuset i domkyrkan. Här hänger stora kransar av gran, prydda med kottar, på ömse sidor om entrédörrarna. Kransarna band Thomas Malm häromkvällen. Och de årliga kurserna i kransbindning har han hållit som vanligt för intresserade församlingskollegor.

Kreativiteten flödar

När Kyrkans Tidning kommer på besök pågår en kreativ process i Thomas Malms blomster­ateljé under Linköpings domkyrka, Sveriges bäst bevarade medeltida katedral. Likt en magiker i klorofyll placerar han gröna och vita blommor och växter i fuktig oasis i en långsmal blomlåda. Cellofan ligger i botten ovanpå svarta sopsäckar som bildar en ogenomtränglig barriär.

Thomas Malm delar generöst med sig av praktiska och estetiska råd. Foto: Mikael M Johansson

Ur kylskåpet tar Thomas Malm fram snittblommor som han handlat hos en grossist. Arbetet utförs på den rymliga diskbänken. Till sin hjälp har han floristkniv och blomsnittare och arbetet går snabbt och långsamt på samma gång. 

– Jag tänker helhet och har en vision från start, men under processens gång får kreativiteten flöda. I juletid blir det extramaterial med allt från kottar till Ingrid Marie-äpplen.

Balans och harmoni

Thomas Malm

Längst ner samsas mjuka gröna växter, som murgröna, som Thomas tar från krukor. Arrangemanget växer fram nerifrån och upp, från mitten och ut och från sidorna och in. Överallt pågår skapandet och en blomma här skapar utrymme för en annan blomma där - allt för balans och harmoni.

– Nu fyller jag på med brudslöja för att få till en iögonfallande täthet. Kottar och guldsprejade björkkvistar skapar julig festkänsla. Rosor på snedden ger volym, säger Thomas Malm och trär trådar runt Snoopy gerberan för att den inte ska nicka till.

Höga krysantemum gör att blomsteruppsatsen, som ska stå under centralaltaret, kommer att ses ända ner till de sista bänkraderna i den stora kyrkobyggnaden.

Kostnader

– Titta här, nu häller jag några droppar Klorin i blomvattnet i vasen som står i kylen. Det gör att blommorna står sig längre, säger Thomas Malm som generöst delar med sig av praktiska och estetiska råd.

Grossistpriset för blommorna under centralaltaret uppskattar Thomas Malm till 2 500 kronor. Motsvarande kostnad i en butik skulle uppgå till 7 000 kronor. En vanlig vecka kostar en uppsättning och blommorna i bokdisken längst ner i domkyrkan omkring 1 500 kronor.

Som textilansvarig har Thomas Malm även tillverkat vackra liturgiska kläder under de 30 år han arbetat i domkyrkoförsamlingen. Foto: Mikael M Johansson

– Jag skapar en scenografi och jag tänker skönhet i allt. Vad är snyggt i det här rummet? Mörka färger äts upp i domkyrkan till exempel. Det ska vara ljusa färger här, ljusgult, rosa, vitt, de färgerna syns.

Advents blommor

På de kraftiga stenpelarna sätter Thomas blommor i högt hängande krukor som syns på långt håll.

Till jul, påsk och präst- och diakonvigningar står Thomas Malm för extra fina arrangemang. Till första söndagen i advent är blomuppsättningarna ”extravaganta” förklarar Thomas. 

Julkrubban nära centralaltaret med krukväxter runt om i ett landskap får många lovord av kyrkobesökarna och även påsklandskapet är ett efterlängtat evenemang som kräver ordentligt med tid att skapa. 

Textilansvarig

På långfredagens morgon klockan 7 börjar Thomas Malm och under natten mot påsk­aftonen är han och hans assistenter klara. Med hjälp av god planering och små kärror på hjul får de till det hela. 

– Då ska enorma mängder blommor ut, blommor ska ersätta det kala och kalla inför långfredagen för att explodera i form och färg och glädje på påskdagen.

Som textilansvarig har Thomas Malm även en syateljé intill blomsterverkstaden som han visar oss. Där drar han ut och visar lådorna med vackra liturgiska kläder som han tillverkat under de 30 år han arbetat i domkyrkoförsamlingen.

– Jag ser på mina andra uppgifter här i domkyrkan, som att ta hand om och sy textilier, på samma sätt som mitt blomsterskapande. Jag har alltid varit kreativ. Konst och det sköna finns inom mig.

Till jul, påsk och präst- och diakonvigningar står Thomas Malm för extra fina arrangemang. Foto: Mikael M Johansson

Taggar:

Jul Advent

Prenumerera på Nyhetsbrev

1 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

Ingela Hageman
Vacker artikel! Undrade just vem som skrivit- Och så såg jag att min Favorit på Kyrkans Tidning författat den! Kände även ett stort släktskap till Kreatören Thomas Malm, som arbetar i samma Anda/Ande som jag gör… Tack Vänligen Kyrkokonstnär Ingela Hageman