Här ges vaccin i kyrkan: "Hittills har det bara varit positivt"

Kaisy, 85, och Börje Ottosson, 87, har precis fått sin första dos vaccin. Nästa är inbokad om tre veckor. "Sprutan kändes inte ett dugg. Det är så vackert och fridfullt här", säger Börje Ottosson. Foto: Anna Hållams

I den vackra Sofiakyrkan, mitt i centrala Jönköping, vaccineras nu personer i gruppen 85 år och äldre mot covid-19.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Kaisy, 85, och Börje Ottosson, 87, har precis fått sin första dos vaccin. Nästa är inbokad om tre veckor. "Sprutan kändes inte ett dugg. Det är så vackert och fridfullt här", säger Börje Ottosson. Foto: Anna Hållams

I både Sverige och andra länder har kyrkor öppnat sina dörrar för vaccinering mot covid-19. Förra veckan var det dags för Svenska kyrkan Jönköping att slå upp porten till Sofiakyrkan. 

– Hittills har det bara varit positivt. Man känner att de som kommer tycker att det är bra både med en lokal som ligger mitt i stan, kyrkan går inte att missa, och att det är en lugn och vacker miljö, säger Emma Janerheim, komminister och arbetsledare i Sofiakyrkan. 

Hon har fått möta glada och tacksamma människor. Vaccinet har varit efterlängtat.

– Ett par som kom in berättade att det är 60 år sedan de vigdes i Sofiakyrkan. Nu kom de in för att få vaccin. Då blir man rörd.

De som vaccinerats ska efteråt sitta ner en kvart, under övervakning, innan de får gå.

– Det blir ju en lite meditativ stund att få sitta ner och ha blicken mot korset och altaret. Det är ganska mäktigt. 

Vissa tider spelas orgelmusik.

– Det kommer inte att spelas hela tiden, det får bli en glad och positiv överraskning då det sker.

74 personer vaccinerades i Sofiakyrkan vecka 9. Hur många som vaccineras beror främst på tillgången till vaccin. Foto: Anna Hållams

Vaccineringen genomförs av Bräcke diakoni, som driver en vårdcentral i Jönköping. Första veckan vaccinerades 74 personer.

– Antalet styrs helt och hållet av vilka leveranser vi får. Vi har en kapacitet att vaccinera betydligt fler men det är allt vaccin vi hade fått då, säger Karolina Dalemo, verksamhetschef, vårdcentral Lokstallarna, Bräcke diakoni. 

De hade tittat på några olika lokaler att använda till vaccinering. När Svenska kyrkan Jönköping själva föreslog en av deras kyrkor var den det självklara valet.

– De ville gärna hjälpa till och vi ville gärna vara där. Det viktigaste är att det är en stor lokal där vi kan ha ett bra flöde och hålla avstånd. Kyrkan har dessutom en estetiskt tilltalande miljö.

– Stiftelsen Bräcke diakoni har också sina rötter i Svenska kyrkan, som vi redan har ett diakonalt samarbete med. Så det kändes naturligt att samarbeta även kring det här, säger Karolina Dalemo.

Kaisy Ottosson, 85 år, är en av dem som fått vaccin i kyrkan. Foto: Anna Hållams

För Emma Janerheim och de andra medarbetarna i kyrkan känns det helt rätt att upplåta Sofiakyrkan. Hon säger att det är deras uppgift som kyrka att kunna öppna upp och hjälpa till när det behövs. 

– I Sofiakyrkan följer vi boken Kyrkoårets gudstjänster inför söndagens förberedelser. När vi förra veckan slog upp tredje söndagen i fastan som hade rubriken ”Kampen mot ondskan”, med ett barn som får en spruta på bilden intill, väcktes många tankar. 

– Det var så träffsäkert. Vi befinner oss i fastan, prövningens tid, och vi kämpar mot ondska. Vi har landat lite i att vi har texterna med oss, och att känna att det är där vi befinner oss just nu.

För att få vaccinet i kyrkan måste man boka en tid. I nuläget är vaccineringen planerad att pågå fram till vecka 13, tisdagar till torsdagar, klockan 10 till 15. Men den kommer att fortsätta minst till midsommar. 

– Vi för en dialog med Bräcke diakoni. Allt beror ju på tillgången till vaccin och vilka grupper som ska vaccineras. Tiderna som är nu kanske inte kommer passa andra grupper, de som till exempel arbetar då, säger Emma Janerheim.

Emma Janerheim är komminister och arbetsledare i Sofiakyrkan. Foto: Anna Hållams

Mycket av Sofiakyrkans verksamhet har precis som på de flesta ställen fått pausas under pandemin. Den verksamhet som kyrkan ändå har, kan bedrivas trots vaccineringen.

– Vi har till exempel några enstaka orgelelever, men de kommer sent på eftermiddagarna. När vi på sikt får samlas till middagsbönder igen kommer det fungera utmärkt då det är under tiden vaccinationspersonalen har lunchrast. 

Men allt eftersom kyrkans verksamheter kan bli fler igen kommer man tillsammans med Bräcke diakoni planera så att verksamheterna och vaccineringen kan ske olika tider.

I Svenska kyrkan Jönköping finns medarbetare som är utbildade sjuksköterskor. De har erbjudit sig att hjälpa till med vaccineringen, och har fått en introduktion i att ge vaccin.

– De har inte börjat vaccinera ännu. Men det är sagt att de ska kunna hjälpa till om det behövs, säger Emma Janerheim.

Sofiakyrkan står alltid öppen på dagarna och under pandemin har personal varit på plats oftare. Kyrkan är fortsatt öppen för allmänheten, även under vaccinationstiderna.

– Vi har fått ett större flöde av människor som kommer in, tänder ljus och ber sin bör, under pandemin och det vill vi inte stänga dörren för. Men det finns gott om utrymme i kyrkan.