Församlingar kan drabbas: Så mycket höjs förseningsavgiften

Svenska kyrkan Förseningsavgift

"Det är 20 år sedan beloppen ursprungligen fastställdes och de har inte prisjusterats någon gång under hela den perioden", säger Jan Östlund, ekonom på kyrkokansliet. Foto: Henrik Montgomery/TT

Nu höjs förseningsavgiften som tas ut om inte uppgifter om statistik och ekonomi lämnas till kyrkostyrelsen i tid. Lämnas uppgifterna för sen kommer det att kunna kosta församlingar och pastorat 22 000 kronor.

 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Ekonomi
Svenska kyrkan Förseningsavgift

"Det är 20 år sedan beloppen ursprungligen fastställdes och de har inte prisjusterats någon gång under hela den perioden", säger Jan Östlund, ekonom på kyrkokansliet. Foto: Henrik Montgomery/TT

Kyrkostyrelsen har beslutat att höja avgiften till 15 000 kronor för församlingar och pastorat med under 10 000 medlemmar, och till 22 000 för större enheter. Tidigare kunde en mindre församling eller pastorat få betala en förseningsavgift på 10 000 kronor. Större församlingars förseningsavgift var 15 000 kronor.

Därför höjs förseningsavgiften

 Men orsaken till höjningen är inte att väldigt många slarvar, säger Jan Östlund, ekonom på kyrkokansliet.

Jan Östlund

- Församlingar, pastorat, stift och prästlönetillgångar lämnar årligen sin ekonomiska statistik till Statistiska centralbyrån, som sköter insamlingen på uppdrag av kyrkostyrelsen. Svarsfrekvensen på den ekonomiska statistiken har närapå varit hundraprocentig. De två senaste åren har det bara varit en församling vardera året som inte lämnat den ekonomiska statistiken.

 Varför höjer ni förseningsavgifterna då?

- Det fanns behov av en uppräkning med hänsyn till den allmänna prisutvecklingen i samhället. Det är 20 år sedan beloppen ursprungligen fastställdes och de har inte prisjusterats någon gång under hela den perioden. Nu har de räknats upp efter konsumentprisindex.

De nya avgifterna börjar gälla den 1 januari 2023.