Ideella organisationer allt populärare bland svenskar

Engagerade under Världens fest i Västerås 2017. Foto: Mikael M Johansson

Åtta av tio svenskar är positiva till ideella organisationer. Inställningen har förstärkts något och fler anser att ideella organisationer gör nytta.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Engagerade under Världens fest i Västerås 2017. Foto: Mikael M Johansson

Enligt rapporten Tillit och fördom 2019 är de viktigaste uppgifterna för ideella organisationer hjälp vid  krissituationer, hjälp till de mest utsatta i andra delar av världen samt bidrag till forskning och utveckling. Undersökningen visar att 61 procent anser att organisationerna gör nytta jämfört med 58 procent 2018. 

Bakom rapporten står FRII, Frivilligorganisationernas insamlingsråd, i samarbete med revisions-och konsultföretaget PWC. Med hjälp av Novus har FRII och PWC undersökt allmänhetens inställning till ideella organisationer och synen på givande. Målgruppen för undersökningen är den svenska allmänheten i åldern 18-79 år och undersökningen omfattar 1 071 intervjuer som gjordes i januari. 

Viktigaste faktorn för att känna förtroende för en ideell organisation är att organisationen är öppen med hur verksamheten bedrivs följt av att verksamheten gör nytta, enligt ett pressmeddelande.

För 60 procent av 65-79-åringarna är det viktigt att organisationen har ett 90-konto, medan endast 11 procent av 18-29-åringarna, tycker att 90-kontot är viktigt. De yngre anser i högre grad att det är viktigt att organisationen gör nytta.

Sex av tio uppger att de har skänkt pengar de senaste sex månaderna. Varannan ger månadsvis. Kvinnor, högutbildade och äldre är även detta år mest positiva till ideella organisationer och även de som generellt sett ger gåvor i högre utsträckning.

Swish blir ett allt viktigare sätt att skänka en gåva. 43 procent vill ge via Swish jämfört med 38 procent i fjol. Minnesgåvor, som present och till en väns insamling, motiverar till givande enligt Frivilligorganisationernas insamlingsråd.

Frii har närmare 160 medlemmar exempelvis Unicef Sverige, Cancerfonden, Rädda Barnen, Läkare utan Gränser, SOS Barnbyar, Hjärt-Lungfonden, Svenska Röda korset, Världsnaturfonden WWF, Barncancerfonden och Plan Sverige samt ett antal mindre organisationer. 

Undersökningen genomfördes för sjätte gången.