Internationell press pekar på löneskillnaderna

Kvinnorna är lika många, men sämre betalada, skriver The Guardian.

Brittiska tidningarna The Guardian och The Telegraph skriver om könsskillnaderna i lön som lönestatistiken pekar på. Enligt Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, Skao, beror skillnaderna främst beror på att kvinnorna har arbetat kortare tid som präst. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Jämlikhet
Kvinnorna är lika många, men sämre betalada, skriver The Guardian.

Kvinnorna har blivit allt fler inom prästyrket, men kvinnorna som grupp är fortfarande förhållandevis nya i sin lönekarriär. Så generellt har männen hunnit göra en längre lönekarriär och det förklarar nog det mesta av löneskillnaden, säger Evelyn Hejlesen, administrativ chef på Skao, och ansvarig för den partsgemensamma lönestatistiken som Skao årligen samlar in.

– De flesta orsakerna till löneskillnaderna uppfattar jag är sakliga. De kan vara antalet år i yrket, tidigare arbetslivserfarenhet, utbildningsnivå, arbetsuppgifter och ansvar. Men orsakerna till skillnaderna syns inte i lönestatistiken när man bara redovisar lönerna uppdelade på kön.

För att avgöra om löneskillnaderna är sakliga eller osakliga måste arbetsgivaren; församlingen eller pastoratet, göra en omfattande lönekartläggning.

Skao är överens med fackliga parter om att inte längre redovisa lön uppdelat på kön därför att den typen av statistik kan leda till felaktiga slutsatser om skillnader i lön mellan könen och om skillnaderna är osakliga.

– Så från och med 2019 års lönestatistik så redovisar vi inte lön uppdelat på kön längre, säger Evelyn Hejlesen.