Vad är sant om Svenska kyrkan? Med den nya satsningen #gåtillkällan tar Svenska kyrkan inspiration från Viralgranskaren och Faktiskt för att bemöta påståenden som sprids i medier.
– Vi samlar frågor som behöver bemötas. Där vi har valt ett antal påståenden – ”osanningar” – som vi ofta får bemöta och berätta vad vi faktiskt tycker. Efterhand det kommer nya påståenden och då kommer vi att fylla på webbsidorna. Så det kommer att vara ett levande verktyg, säger Svenska kyrkans kommunikationschef Ing-Marie Olofsdotter Nilsson.
Det var efter kyrkomötets beslut att anta den nya kyrkohandboken som idén bakom satsningen föddes. Då spreds uppgifter i internationella medier om att Svenska kyrkan helt skulle sluta använda ”Honom” och ”Herre” för att beskriva Gud. Dessutom förkom påståendet att ordet ”hen” införts i handboken.
Då fick kyrkan gå ut och dementera uppgifterna både via pressmeddelanden men också med videor och på sociala medier – ett arbete som tog mycket tid i anspråk.
– Vi ville hitta ett snabbare sätt att bemöta ett sådant påstående, säger Ing-Marie Olofsdotter Nilsson.
– Vi har inspirerats av andra, som Viralgranskaren och Faktakollen; att ha ett ställe att snabbt länka till. Dessutom är det ett sätt att snabbt bli varse om och bemöta nya påståenden.
De olika frågorna kommer att delas in i tre huvudgrupper: Vår kristna tro, Andra religioner samt Kyrka/samhälle. Från webbsidorna kan sociala medier-redaktörerna sedan dela texterna i sociala medier.
Hon berättar att om någon beskylls för falska påståenden ska personen i fråga ges utrymme på sajten att besvara påståendet.
–Ibland handlar det om ovedersägliga fakta och ibland är det ganska komplext – man kan tolka olika saker på olika sätt. Vi går till källan helt enkelt, säger Ing-Marie Olofsdotter Nilsson.
I pressmeddelandet ger ni som exempel på sådant ni kommer att skriva om: ”att kyrkan inte bryr sig om utsatta svenskar eller håller på att islamiseras.” Men är gränsen alltid så skarp mellan sant och falskt?
–Det är självklart att människor får tolka frågorna som de vill och har rätt att få ha sin egen uppfattning. Men vi försöker inte nå de som sprider påståenden, utan alla andra som undrar om det verkligen är sant att kyrkan håller på islamiseras till exempel, och då berätta mer om exempelvis religionsdialog.
#gåtillkällan tar inspiration från journalistiken som Metros Viralgranskaren och nu senast mediesamarbetet Faktiskt. Ser du något problem med att använda er av deras retorik och samtidigt vara part i målet?
– Jag tror inte någon tror att vi är samma sak som Viralgranskaren. Vi är ett trossamfund och kyrka och har som alla andra rätt att berätta om det vi står för.
– Vi publicerar på vår egen webbplats och vi gör det för att få bättre diskussioner. Ofta får vi börja med att bemöta osanningarna för att sedan få en bra dialog. Det här blir ett lättare sätt att komma fram till det som är viktigt. Medier tar ofta på sig rollen att ge den exakta sanningen, sant eller falskt. Vi är mer ödmjuka och försöker att ge en mer komplex bild.
Hur ser du på skillnaden mellan fake news, rena felaktigheter, och bad news, det vill säga negativ publicitet som inte nödvändigtvis är felaktig?
–Vi försöker ta den typen av frågor som är fake news. Sedan får man skriva och tycka vad man vill. Men när det går för långt, till exempel att Svenska kyrkan håller på att islamisera Sverige, blir det ett absurt påstående. Det här är en svensk kyrka som är baserad på kristen tro. Det faller på sin orimlighet att vi skulle islamisera Sverige.
Du berättar att de som har blivit beskyllda för någonting ska kunna bemöta de påståendena på #gåtillkällan.
Var går gränsen mellan att rätta felaktiga uppgifter och tillrättalägganden?
– Gränsen är flytande, eftersom det sällan är svart eller vitt. Vi försöker bemöta de påståenden och uppfattningar som fått stor spridning och där vår syn på saken inte kommit fram.
Hur kommer #gåtillkällan att göra den bedömningen?
– Vi ser ju vilka uppfattningar som får mycket spridning, framför allt i sociala medier, och det kommer att vara de frågorna som vi lyfter i första hand.
Vilken är den osanning som är mest angelägen för Svenska kyrkan att bemöta just nu?
– Det går inte att peka ut en enda fråga. De som vi just nu tycker är viktigast att bemöta finns med på vår nya sida #gåtillkällan.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.