Påve Franciskus har ambitionen att förnya den katolska kyrkan. Ett led i den processen är den synod som inleds den 4 oktober i Rom. Inför mötet har de katoliker som önskat fått möjlighet att ge respons på frågor som bland annat rör relationen till det omgivande samhället och andra kristna kyrkor. Målet är att katoliker ska fördjupas i sin vandring tillsammans.
Kvinnans roll som ledare kommer diskuteras
Som ett tecken på de nya tiderna är det i denna synod inte enbart biskopar som har rösträtt. För första gången är ett antal lekmän, både män och kvinnor, utsedda till delegater. Av de drygt 450 deltagarna utgör dock biskoparna en majoritet.
Enligt uppgifter i katolsk media kommer deltagarna att samtala om en mängd frågor som är kontroversiella inom kyrkan, som kvinnans roll som ledare och relationerna till hbtq-personer. Påven har bjudit in James Martin till synoden, en amerikansk jesuit som är känd för att vilja ändra kyrkans syn på samkönade relationer. Andra, som är mer kritiska till påven Franciskus, oroas över att kyrkomötet ska fatta beslut som går emot den katolska kyrkans lära.