– Vad som definieras som det kyrkliga kulturarvet, det har vi människor bestämt och den definitionen har kommit att handla om bevarande. Och så har vi system uppbyggda kring detta bevarande, säger Henrik Lindblad, doktor i konstvetenskap på en avhandling om det kyrkliga kulturarvet.
Men han tycker att fokus i stället ska ligga på användningen och utvecklingen av kulturarvet och av kyrkorna.
Hålla kulturarvet levande
Henrik Lindblad var en av arrangörerna av konferensen Kyrkliga kulturarvsmöten i Uppsala i början av oktober. Dess syfte var att skapa reflektion kring vad kyrkans kulturarv är och hur det kan hållas levande. Hälsinglands museum, huvudarrangör av konferensen, arbetar - som ett av få museer - redan på det sätt som Henrik Lindblad efterlyser.
Museet ser på det kyrkliga kulturarvet som något dynamiskt och levande, där antikvariernas roll är att även verka för att kulturarvet används och utvecklas. Det samarbetar även med forskare och konstnärer för att ge nya perspektiv på kulturarvet och för att utveckla arbetet med det.
Behövs mer dynamik
– Detta är något som till exempel Riksantikvarieämbetet borde kunna inspireras av, säger Henrik Lindblad.
Den statliga myndighetens uppdrag är laguppfyllelse, men han tycker att Riksantikvarieämbetet har fastnat i den laguppfyllande rollen och rollen som tillsynsmyndighet.
Olika regeringar har skrivit propositioner om en mer dynamisk tolkning av vad kulturarvet är, men det anser Henrik Lindblad inte har trängt in i myndigheten.
– Jag menar att Riksantikvarieämbetets roll borde förändras, att myndigheten borde ändra sin syn på kulturarv och att den borde göra det tillsammans med kyrkan och länsstyrelserna.
Ifrågasatt begrepp
Själva begreppet kulturarv har ifrågasatts av kritiker för att det domineras av de professioner och experter som vårdar det kyrkliga kulturarvet. Medan de som faktiskt använder och skapar kulturarvet – församlingarna – har blivit undanskuffade.