En person som tycker att det vore i sin ordning att yngre och även vårdpersonal prioriterades när resurserna inte räcker till är Torbjörn Tännsjö, professor i praktisk filosofi.
– Tänkt dig ett fall med en 45-årig iva-sjuksköterska, en 25-årig handelsstundent, en 48-årig bankman. Vem ska prioriteras först?
– Om man går på riksdagens beslut från 1997, då ska du lotta. Om du går på Socialstyrelsens riktlinjer ska du ta 25- åringen, för den har den största fortsatta överlevnadschansen. Jag säger iva-sköterskan.
Som utilitarist tycker Torbjörn Tännsjö att beslut borde tas utifrån ambitionen att maximera lyckan för största möjliga antal. Sköterskan ska prioriteras eftersom det kan minska lidandet för fler.
– Om du kan rädda en 86-åring med intensivvård, men att du då måste vårda tio och de andra nio bara plågas förgäves. Då skulle jag vara beredd att säga att vi ska inte ska rädda den där enda heller, för vi kan inte skilja ut dem på förhand.
Anser du inte att det går att ha människovärdet som huvudprincip under en pandemi?
– Det är så obestämt vad det innebär. Egentligen är det den andra, behovsprincipen, som ställer till det, säger Torbjörn Tännsjö och förklarar att han tycker att en ung person och en gammal person som är sjuka så klart har samma värde, men eftersom en av dem riskerar att dö ung, har den ett större behov av vården.
– Det är det som är tabu att säga, enligt riksdagens regler. Men jag tror att det skulle gå att ta till sig den här synen på behov och ändå tycka att alla människor har lika värde.
Tycker du att de här frågorna har fått tillräckligt stort utrymme?
– Man har undvikit att ta diskussionen för att den är obehaglig. Men om det är bra eller dåligt vet jag inte. Det är laddat nu och vi är alla berörda, jag har själv en god vän som gått bort. Vi borde ta itu med riktlinjerna, men kanske först efter att vi är igenom det värsta.
Att räkna in de långsiktiga konsekvenserna i besluten om smittskyddsåtgärder säger Torbjörn Tännsjö är svårare.
– Rent principiellt tycker jag att man kan acceptera att människor dör nu om man då får färre att lida och dö på sikt. Man bör räkna på det. Men det är bara det att ingen riktigt kan göra det på ett trovärdigt sätt nu.
– Vissa får det värre av isoleringen, blir misshandlade i hemmet eller deprimerade. Men andra får det bättre och blir mindre stressade. Det är omöjligt att spekulera om detta. Men det är relevant.