Kyrkokansliets arbetsmiljö kan utvecklas

Kyrkostyrelsen rekommenderas bland annat att kartlägga chefers förutsättningar för att avsätta tid för det systematiska arbetsmiljöarbetet. Foto: Lars Rindeskog

Kyrkostyrelsen ser delvis till att arbetsmiljöarbetet på kyrkokansliet bedrivs på ett ändamålsenligt och ekonomiskt tillfredsställande sätt, visar en granskning. Men det finns förbättringsområden.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Kyrkostyrelsen rekommenderas bland annat att kartlägga chefers förutsättningar för att avsätta tid för det systematiska arbetsmiljöarbetet. Foto: Lars Rindeskog

2020 beslutade kyrkomötets revisionsgrupp om en granskning av hur det systematiska arbetsmiljöarbetet är upplagt och fungerar på kyrkokansliet, och vilken rapportering kyrkostyrelsen får. Granskningen genomfördes i våras.

– Vi ser den här revisionen som en möjlighet. Den är ett bra verktyg som kan hjälpa oss att identifiera vad vi kan göra ännu bättre, säger Ann-Marie Belin, HR-chef på kyrkokansliet.

Syftet har varit att pröva om arbetsmiljöarbetet utövas på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt tillfredställande sätt, och om den interna kontrollen är tillräcklig. Bedömningen är att detta delvis säkerställs av kyrkostyrelsen. 

Rapporten visar att strukturen och de styrande dokumenten för arbetsmiljöarbetet kan utvecklas, likaså rutinerna för genomförandet av riskanalyser. Hur det systematiska arbetsmiljöarbetet ska följas upp kan också förtydligas och kyrkostyrelsen bör säkerställa att uppföljningen återrapporteras till styrelsen.

I rapporten lämnas rekommendationer till kyrkostyrelsen. De är bland annat att kartlägga chefers förutsättningar för att avsätta tid för arbetsmiljöarbetet, att ta fram uppföljningsbara mål och att införa olika nyckeltal som utgör indikationer för arbetsmiljön för att stärka uppföljningsarbetet.

– Merparten av rekommendationerna ser vi att vi redan gör, men kan göra ännu bättre. Vi har till exempel många policys och instruktioner som stöd till cheferna inom arbetsmiljöområdet. Det revisorerna pekar på är att det kan vara svårt att hitta rätt. Ett arbete som vi redan har kommit igång med är att gå igenom alla våra dokument för att se om vi kan göra de enklare och mer tillgängliga.

– Nyckeltal jobbar vi också redan med. I slutet av året utvärderas resultat och i samband med detta kommer vi även att se närmare på själva nyckeltalen med syfte att se om vi behöver lägga till nya, eftersom det lyfts fram som en rekommendation i revisionen.