Kyrkomötet avslog under onsdagen två motioner som berörde barnkonsekvensanalyser.
Den ena motionen, signerad Ronnie Nilsson, SD, och Leif Gustavsson, SD föreslog en ändring i kyrkoordningen som skulle göra det obligatoriskt för beslutande och verkställande organ att ta del av framtagna barnkonsekvensanalyser inför beslut.
Den andra motionen var skriven av Rebecca Hägg, Socialdemokraterna. Rebecca Hägg ville att kyrkomötet skulle uppdra kyrkostyrelsen att genomföra en utvärdering av vilka effekter som beslutet om barnkonsekvensanalys fått. Syftet med utvärderingen skulle vara att hitta vägar för att ytterligare stödja och förenkla arbetet med barnkonsekvensanalys.
Viktig fråga för Svenska kyrkans unga
Svenska kyrkans ungas förbundsordförande Tova Mårtensson har tidigare sagt till Kyrkans Tidning att barnkonsekvensanalys var en av de frågor som Svenska kyrkans unga tyckte var viktigast inför kyrkomötet.
– Vi vill uppmärksamma detta och säga att det behöver göras mer på den fronten. Vi behöver både de äldres perspektiv och det yngres perspektiv. Hur ska vi kunna vara en kyrka för alla om inte alla röster får höras? Där är vårt uppdrag att möjliggöra för unga att uttrycka sig och öka perspektiven. För att bygga en kyrka för alla behöver alla perspektiv vara med, har hon sagt till Kyrkans Tidning.
Finns tydliga bestämmelser i kyrkoordningen
Debatten i kyrkomötet var kort. Elisabeth Kullenberg, Borgerliga alternativ, företrädde utskottet i talarstolen.
– Utskottet tycker att barnkonsekvensanalys är ett viktigt redskap för församlingar och stift. Men utskottet anser att det finns tydliga bestämmelser i kyrkoordningen när det gäller barnkonsekvensanalyser och hur de ska genomföras. När det gäller utredningar är det positivt att de genomförts, men utskottet menar att det är en fråga för stift och församlingar, sa hon.
"Många unga känner sig inte inkluderade"
Victor Månsson, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, yrkade bifall på Rebecca Häggs motion. Han påminde om att det gått tio år, nästan exakt på dagen, sedan kyrkomötet fattade beslut om barnkonsekvensanalyser och att arbetet med dessa alltså pågått i nio år.
– Det finns fortfarande arbete kvar för att barn och ungdomars rättigheter ska tas till vara i kyrkan. Många unga känner sig tyvärr inte inkluderade, sa Victor Månsson i sitt anförande.
– Jag tror att flertalet här har erfarenheter av hur barnkonsekvensanalyser brukar gå till i församlingar och stift, ofta blir det bara en bit på pappret där barnets perspektiv inte tas in. Efter tio år är det dags att utreda hur det gått med arbetet, sa han också.