I budgetskrivelsen för de kommande tre åren förslår kyrkostyrelsen en storsatsning på digitala arbetsplatser. Det betyder i praktiken att tre nya digitala tjänster ska köpas in för att effektivisera arbetet för de anställda, på alla nivåer inom Svenska kyrkan.
– Det första är en ny tjänst för videokonferens, det andra är en nationell tjänst för chatt och det tredje är kopplat till samarbete och delning av filer, ett socialt medium som likar Facebook, säger Pelle Djerf, Svenska kyrkans IT-chef.
Behovet av nya digitala lösningar är stort, menar Pelle Djerf. Särskilt många förfrågningar har kyrkokansliet fått om nya tjänster för videokonferenser som inte kräver en särskild anläggning utan fungerar bra bara med dator eller telefon.
– Vi har också fått förfrågningar om chatt-verktyg och märker att enskilda enheter och individer redan har hittat egna och privata lösningar för det. Men om samarbetet ska bli effektivt finns en poäng i att alla använder samma. Vi vill heller inte att det ska vara upp till varje individ att bedöma risker, till exempel när det kommer till skydd av personuppgifter.
Hela satsningen beräknas kosta 35 miljoner under 2020, 40 miljoner under 2021 och 20 miljoner under 2022. I det finns även inräknat kostnader för nya versioner av de program som redan i dag används, så som mejl och ordbehandlare.
När fler möten kan ske på länk förväntas resekostnaderna minska på sikt. Men Pelle Djerf säger att satsningen inte främst är till för att spara pengar. I förläningen handlar det om att anpassa kyrkan till en allt mer digital samtid. Tekniken ska finnas på plats för att kunna svara upp mot medlemmarnas behov.
– De kyrkliga handlingarna sköts ju av församlingarna, men vi försöker skapa förutsättningarna för att det ska kunna ske på ett modernt sätt. I ett senare steg kan det vara fullt möjligt att använda den här tekniken för att till exempel ha ett samtal inför dop via videokonferens.
Om kyrkomötet antar förslaget kommer kyrkokansliets personal börja använda de nya verktygen redan innan årets slut. Personalen i stiften och församlingarna ska få tillgång till dem under nästa år.