Medarbetarundersökning: Ledningen i Malmö pastorat dålig på kommunikation

I Sveriges största pastorat, Malmö, är de anställda missnöjda med pastoratets ledning. Kyrkoherde i Malmö pastoratet är Gunilla Hallonsten. S:t Johannes är en av Malmös många kyrkor. Foto: Mikael E Holgersson, Pontus Tideman

UPPDATERAD. En majoritet av personalen i Malmö pastorat tycker att ledningen brister i sin kommunikation, det visar 2022 års medarbetarundersökning. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

I Sveriges största pastorat, Malmö, är de anställda missnöjda med pastoratets ledning. Kyrkoherde i Malmö pastoratet är Gunilla Hallonsten. S:t Johannes är en av Malmös många kyrkor. Foto: Mikael E Holgersson, Pontus Tideman

Förra årets medarbetarundersökning i Malmö pastorat målar en dyster bild vad gäller pastoratets styrning och ledning, något som Sydsvenskan var först med att rapportera.

En majoritet av de anställda, 54 procent, upplever att pastoratets högsta ledningen inte kommunicerar på ett bra sätt.
 
– Det är jättetråkigt, men vi jobbar vidare systematiskt, strukturerat och uthålligt. Det kan bara bli bättre, säger kyrkoherde Gunilla Hallonsten. 

Lågt förtroende för ledningsgruppen

I jämförelse tycker 29 procent av de anställda över hela landet som fått svara på samma undersökning att deras högsta ledning inte kommunicerar på ett bra sätt. 48 procent av Svenska kyrkans medarbetare ser positivt på framtiden på sin arbetsplats, jämfört med 23 procent i Malmö pastorat. 

Över en tredjedel, 35 procent, saknar förtroende för kyrkoherden i Malmö pastorat. 40 procent har inte förtroende för ledningsgruppen. Däremot uppger 73 procent att den närmsta chefen inger förtroende. Att förtroendet för Gunilla Hallonsten är lågt säger hon känns tråkigt, men väntat. 

– Jag behöver ge det här arbetet ett par år till. Jag hoppas att vi när vi gör nästa medarbetarundersökning om två år,  med systematiskt, strukturerat arbete har förbättrat de här siffrorna och att det då finns en minskad oro och ett större förtroende för styrning och ledning.

Ingen förbättring sedan senaste undersökningen

När samma undersökning genomfördes i pastoratet för två år sedan var det ungefär lika många som saknade förtroende för kyrkoherde och ledningsgrupp. Det var innan Gunilla Hallonsten var kyrkoherde. 

–  Det är klart att jag hade hoppats att det med idogt arbete hade blivit bättre. Men det visar att den bristande tilliten till både ledning och styrning, där kyrkoherden också är med, sitter djupt i organisationen, säger hon.

42 procent av pastoratets medarbetare svarar att de inte känner sig trygga inför förändringar i pastoratet och endast 28 procent känner att det finns en tydlig målsättning för pastoratet. 

– Under lång tid har det varit en sämre arbetsmiljö i pastoratet. Under de två åren sedan jag kom hit har kyrkofullmäktige tagit tuffa beslut om förändringar och det är ledningsgruppens uppgift att genomföra dessa. Det är förståeligt att man blir oroad och undrar vad som händer. Jag förstår det, samtidigt tycker jag att det är jättetråkigt såklart, säger Gunilla Hallonsten. 

Positiva resultat som framkommer i undersökningen gäller annat än ledning och styrning. Vad gäller motivation upplever 88 procent att deras arbete engagerar dem och 86 procent att arbetet är meningsfullt. 

Ett otroligt år

Resultatet från undersökningen kommer efter ett konfliktfyllt år i Malmö pastorat. Under hösten skrev Kyrkans Tidning om de oenigheter som har uppstått när kyrkorådet och kyrkoherden har strukturerat om pastoratet. Från kyrkorådet initierades något som kallades för Färdplan organisation. 

– Det står i Färdplan organisation att den skulle ske med demokrati och delaktighet. Det skulle ske med respektfulla samtal. Jag anser att varken det ena eller andra har förekommit, sa Maria Haglund-Börjesson, förtroendevald i Malmö pastorat, då.  

Stora förändringar på gång i pastoratet

En del av Färdplan organisation är att de 16 verksamhetsråd som tidigare funnits i lokala kyrkor vid årsskiftet slogs ihop till sex församlingsråd. Samtidigt arbetar pastoratet med att få sammanhållna arbetslag i församlingarna och rollen som arbetsledande präst, som funnits i de olika enheterna, försvinner. 


Att förtydliga församlingarnas struktur lyfter Gunilla Hallonsten som viktigt för att förbättra kommunikationen och förtroendet för ledningen.
 

Fakta: Medarbetarundersökningen

  • Gjord av Zondera på uppdrag av Svenska kyrkans arbetsgivareorganisation, Skao.
  • Skao erbjuder alla Svenska kyrkans arbetsgivare undersökningen en gång per år.
  • Frågor ställs om motivation, resurser för arbetet, struktur, arbetsbelastning, kommunikation, social arbetsmiljö, ledarskap, styrning och ledning samt likabehandling. 
  • Svarsfrekvensen i Malmö pastorat var 2022 85 procent.