Lucka 16 är hemma hos den pensionerade prästen Ingemar Elf. Han börjar med att möta besökarna på balkongen. Foto: Fredrik Karlsson
När vintervinden från Vänern kyler i värmländska Kristinehamn bjuder stadens kyrkor på liv i luckan.
Ingemar Elf, pensionerad präst i Kristinehamn, dyker upp på sin balkong och ser ut över de cirka 20 personer som stillsamt, men nyfiket, samlats för att öppna kvällens lucka. Snart värms atmosfären av doften av glögg
Kyrkans Tidning är med när den 16:e luckan öppnas i Kristinehamns levande adventskalender, hemma hos Ingemar Elf.
– Ingemar bjuder definitivt på sig själv, säger Sven Jebsen, präst i Kristinehamns församling.
Bakom kalendern står kyrkorna i Kristinehamn. "Luckorna" utgörs av besök hemma hos privatpersoner eller i kyrkor. Den levande adventskalendern är ett ekumeniskt samarbete mellan Svenska kyrkan, Broängskyrkan, Pingstkyrkan, Frälsningsarmén och Betlehemskyrkan.
Totalt öppnas 24 luckor, den sista i Kristinehamns stora kyrka på julafton.
Vanligt i Tyskland
Under en samling för pastorer, präster, diakoner och officerare från alla kyrkor i Kristinehamn tog Sven Jebsen upp förslaget. Han kommer från Tyskland och där är det vanligt att fira advent på detta sätt i en församling.
– De nappade direkt, säger Sven Jebsen.
Jörgen Hasselblad, kyrkomusiker i Kristinehamns församling, spelar inne i huset och låter balkongdörren stå öppen så att besökarna kan höra. Foto: Fredrik Karlsson
På balkongen
Ingemar Elf har dukat ett bord som ställts fram i kylan och en kvinna med ukrainsk brytning ber entusiastiskt alla att komma fram och ta för sig av kakor och choklad.
Värden på balkongen meddelar vilken som är “kvällens bokstav” - en röd tråd som finns med varje lucköppning.
Ä, som i ärlighet, blir kvällens bokstav.
– Tanken är att den som gått på flest lucköppningar ska kunna skapa en mening av bokstäverna, viskar Ingela Öhman precis innan Ingemar Elf presenterar kvällens program.
Besökarna känner sin värd, Ingemar Elf, främst från språkkaféet. Foto: Fredrik Karlsson
Låt av Kent
Rösten dånar från balkongen när han välkomnar gästerna. Bakom hörs ljudet av piano och gitarr. Tillsammans med Ingemar Elf framför musikerna "Sverige" av Kent, "Nu tändas tusen juleljus" och psalm 423, "Kom Jesus, kom Immanuel".
När allt är klart kommer Ingemar Elf ner för att umgås med besökarna, som gärna stannar kvar.
Var känner folk dig från?
– Från språkkaféet, bland annat. Och det kommer folk från alla kyrkor hit, Jag har arbetat mycket ekumeniskt, säger Ingemar Elf.
2013 startade Ingemar Elf språkkaféet i sin församling. Över 2 000 personer från över 60 länder har deltagit.
Vad var viktigt för dig att ha med och belysa när en lucka öppnas hos just dig?
– Jag ville lyfta fram mina hjärtefrågor. Det fick vi genom sångerna jag valde att framföra. Som Kentlåten: “Välkommen, välkommen hit, vem du än är, var du än är.”
– Vi ska bara välkomna. Det behövs verkligen i dag när många politiska röster verkar tävla i vem som kan vara mer främlingsfientlig.
Något som Ingemar Elf anser vara en aktuell fråga är åldersdiskriminering. "Vi har ju väldigt många som blir äldre och äldre, det är oroande. Vem ska ta hand om oss när vi blir gamla?" Foto: Fredrik Karlsson
Belysa utanförskap
Ingemar Elfs hjärtefråga är att belysa utanförskap. Genom sitt arbete med språkkaféet har han mött olika kulturer, språk och människor som hamnat i utanförskap. Efter att han själv gick i pension, har hans ögon också öppnats för utanförskapet som många äldre hamnar i.
– Vi är alla medlemmar i en världsvid kyrka, största gemenskapen på jorden med flera miljarder medlemmar. En fantastisk gemenskap.
Hemma hos Ingemar Elf samlades kollegor innan tillställningen för att hjälpa till. Foto: Fredrik Karlsson
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.