Det går långsamt att förändra en organisation. Kanske extra långsamt när det rör sig om en så komplex organisation som kyrkan. Men den som väntar för länge får också svårare att styra över sin verksamhet, hamnar på efterkälken och kan bli tvingade göra snabba åtgärder innan det blir för sent.
– Vi är långsamma för att vi också har den diakonala blicken på vår personal. Det har tagit lång tid för oss att orka ta tag i uppsägningar, det sitter långt inne. Ibland har kanske nödvändiga förändringar fått vänta alldeles för länge för att man inte orkade, säger Maria Ottensten.
I Vetlanda pastorat har man fokuserat på fastigheter för att spara pengar, och har bland annat funderat på att ställa av ett antal kyrkor och i stället använda en ”huvudkyrka” för sina verksamheter.
Inom Nylöse pastorat är ungefär 20 procent av de omkring hundra tusen invånarna medlemmar i Svenska kyrkan, men man har kyrkor och lokaler i en mängd som om det rörde sig om 80 procent.
– Det går såklart långsamt om man tittar på lokalförsörjning, att fundera på att inte ha kvar kyrkor. Eller församlingshem som man har samlat ihop till på landet och med gemensamma medel byggt, eller byggt om en gammal skola för hundra år sedan. Det sitter jättelångt inne. Mycket tradition, säger Maria Ottensten.
Att hyra ut kyrkans lokaler drar inte in mycket pengar, men att ta mer betalt är en annan sak som sitter långt inne. Åtminstone när det gäller kyrkolokaler. För tio år sedan valde man att sälja en kyrka till högstbjudande, vilket var en muslimsk förening, framför en ortodox kyrka.
– Det blev ett sår i vår relation till våra ortodoxa systrar och bröder i den här delen av staden som efter tio år fortfarande värker. Här måste vi ta vidare hänsyn än bara ekonomi, för det är väldigt känsligt vad man använder lokaler till.
– Vi har inte som huvudsaklig uppgift att vare sig förvalta fastigheter eller få en budget i balans, utan uppgiften är ju ändå den grundläggande uppgiften, säger Barbro Hjort, och fortsätter:
– Vi önskar att hitta diakoni som också är spännande i vår tid och i vår miljö, som behövs där vi vill vara den här angelägna och modiga kyrkan.
Nej, kyrkan är inte ett kommersiellt företag. Det märks också när det gäller nyrekrytering. Att försöka locka tillbaka dem som vill lämna kyrkan ligger inte för dem. Och vissa ljuspunkter kan faktiskt skönjas.
– Jag skriver på utträden varje månad, varje vecka i princip, men jag skriver också på inträden. De är många färre än utträdena men för femton år sedan skrev jag nästan aldrig på några inträden.