Lutherska världsförbundet ska arbeta mer med judisk-kristna relationer

Lutherska världsförbundets generalförsamling gjorde ett besök till de tidigare koncentrationslägren Auchwitz-Birkenau. Att besöket gjorde stort intryck på deltagarna speglas bland annat i det sammanfattande budskapet från generalförsamlingen. Foto: Albin Hillert/LVF

Ett sammanfattande budskap, 17 resolutioner och fyra offentliga uttalanden. Det blev resultatet av Lutherska världsförbundets trettonde generalförsamling. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Lutherska världsförbundets generalförsamling gjorde ett besök till de tidigare koncentrationslägren Auchwitz-Birkenau. Att besöket gjorde stort intryck på deltagarna speglas bland annat i det sammanfattande budskapet från generalförsamlingen. Foto: Albin Hillert/LVF

Den 19 september avslutades Lutherska världsförbundets, LVF:s, trettonde generalförsamling i Krakow, Polen. Det blev en intensiv dag, då det nu hade blivit dags att fatta beslut i frågorna som diskuterats under mötet. 

På varje generalförsamling antas ett budskap, en text som ska sammanfatta vad generalförsamlingen har gjort under sitt möte och som skickas till alla medlemskyrkor. Årets budskap speglade bland annat generalförsamlingens besök till Auschwitz-Birkenau. 

"Viktigt när antisemitismen växer i Europa"

Erik Sjöstrand

Besöket speglades också i en av resolutionerna som generalförsamlingen beslutade om, där medlemskyrkor, teologiska institut och LVF:s kontor uppmanades att utveckla judisk-kristna relationer.  

– Resolutionen om judisk-kristna relationer är viktigt i kontexten av det vi har upplevt här, men också vad vi ser av den växande antisemitismen i Europa. Vi tycker det är bra och viktigt att få fortsatt kraft i arbete med de relationerna och dialogerna, säger Erik Sjöstrand, som sitter i kyrkostyrelsen och var en del av den svenska delegationen. 

Generalförsamlingen beslutade totalt om 17 resolutioner. Resolutionerna är det som ska staka ut riktningen för LVF:s arbete fram till nästa generalförsamling. Bland dessa 17 fanns resolutioner om en policy om likabehandling mellan generationer, om inkludering av ursprungsbefolkning och uppmärksammandet av Augsburgska bekännelsens 500-årsjubileum.  

LVF uttalar sig om situationen i Israel-Palestina

Generalförsamlingen fattade också beslut om fyra offentliga uttalanden. Om kriget i Ukraina, om kristet liv och närvaro i det heliga landet (Israel och Palestina), om religiösa och etniska minoriteter i Asien och om skatterättvisa. De offentliga uttalanden innehåller uppmaningar till resten av världen utifrån hur generalförsamlingen vill se att dessa frågor behandlas.  

Erik Sjöstrand säger att de frågor den svenska delegationen kom med till Krakow har hörsammats av generalförsamlingen. 

– Vi har fått klara uttalanden om både riktningar i klimatfrågorna, genusrättvisa och kriget i Ukraina. Vi är väldigt glada och nöjda över att generalförsamlingen var på samma linje som oss i de här frågorna. 

Kommer besluten som tagits här att påverka Svenska kyrkan?

– Man kan ju hoppas det. Vi har tydligt hört om ungas involvering i kyrkan och i kyrkans beslutsfattande. Det är ett starkt medskick till oss, eftersom man är duktigare på detta i LVF än hemma i Svenska kyrkan.

Erik Sjöstrand säger att det är en utmaning att sprida budskapen från en generalförsamling vidare hemma och att han bär med sig många intryck till Sverige. 

– För mig har det varit starkt att prata om En, framför allt En kropp. Jag tror att kyrkan kan jobba mycket mer med att få till möten mellan människor. Att se det som vår uppgift. Både bland våra medlemmar, att se, bekräfta varandra och skapa en kropp. Men det kan också vara ännu mer interreligiös dialog, att vara en kraft som hjälper till att riva ner murar mellan människor. 
 

Fakta: Lutherska världsförbundet

  • LVF bildades 1947 i Lund och består av 150 medlemskyrkor från 99 länder.
  • Generalförsamlingen äger rum vart sjätte år.  Årets generalförsamling i Krakow pågår 13–19 september. 
  • Svenska kyrkan är representerad av 14 delegater, utsedda av kyrkostyrelsen. 
  • Alla kyrkors delegationer ska bestå av 40 procent kvinnor respektive män och 20 procent unga.

Källa: Svenska kyrkan