Fler medlemmar - målet i år för Spånga-Kista

Anneli Eriksson, kommunikatör, sätter upp affischer tillsammans med kyrkoherde Jerker Alsterlund och kanslichef Stefan Lindblom. Ingen som deltar i församlingens verksamheter ska undgå kampanjen. Foto: Mikael M Johansson

”Du behöver inte tro för att vara med i Svenska kyrkan. Du behöver bara tro på att vi gör ett bra jobb”. Kyrkoherde Jerker Alsterlund och arbetslaget har bestämt sig: Nu ska medlemstappet från församlingen stoppas.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Anneli Eriksson, kommunikatör, sätter upp affischer tillsammans med kyrkoherde Jerker Alsterlund och kanslichef Stefan Lindblom. Ingen som deltar i församlingens verksamheter ska undgå kampanjen. Foto: Mikael M Johansson

Kanslichef Stefan Lindblom i Spånga-Kista församling hade länge tänkt på vad man kunde göra för att stoppa utflödet av medlemmar. Som ansvarig för ekonomin såg han ett mörker lägga sig över prognoserna om inga åtgärder vidtogs.

I slutet av förra året kom han på det. ”Plus en, det ska väl inte vara så svårt.” Nu jobbar församlingen på att vara en medlem mer på nyårsaftonen 2020 jämfört med årets sista dag 2019.

Värvningskampanj har två syften: ingen ska vara ovetande om man är medlem i Svenska kyrkan och församlingen vill själv styra berättelsen om vad Svenska kyrkan är.

– Om inget görs kommer vi inte att ha någon församling år 2040, säger Jerker Alsterlund. Nu har vi kört i gång med flera aktiviteter: Vi har haft en medarbetarsamling då vi kläckte idéer om vad vi kan göra mer, vi har anpassat hemsidan så att det blir större fokus på medlemskapet, vi har tagit fram kampanjmaterial, annonser och affischer, vi delar ut enkäter till dem som lämnat församlingen, vi tar direktkontakt med alla som deltar i kyrkans aktiviteter och frågar: Vet du om du är medlem eller inte?

Jerker Alsterlund betonar en ödmjuk stillsam ton då följdfrågan ska ställas om det visar sig att den tillfrågade inte är medlem: Vill du vara med och bidra? Ingen framfusighet, inget säljsnack. Medarbetarna ska känna sig bekväma med att fråga.

– Kunskapen om Svenska kyrkan börjar bli riktigt låg, säger han.

– Vissa tror att de är med i Svenska kyrkan om man är med i en ortodox församling i Sverige. Andra tror att Svenska kyrkans lokaler är fria att använda till vad som helst bara för att man betalar kommunalskatt.

+1! är målet för att bromsa medlemsraset i Spånga-Kista församling i nordvästra Stockholm. Kanslichef Stefan Lindblom, kyrkoherde Jerker Alsterlund och kommunikatör Anneli Eriksson presenterar kampanjen. Foto: Mikael M Johansson

Spånga-Kista församling är Stockholms största sett till antalet boende, 89 000 personer, men med en svenskkyrklig tillhörighet på 17,9 procent. Här finns bland annat Rinkeby, Tensta, Akalla och Hjulsta med många nysvenskar. Mellan 500 och 600 medlemmar lämnar aktivt varje år.

– Med så många boende och så få kyrkotillhöriga borde det vara möjligt att vända på trenden. Många nysvenskar vill vara med, men vi är ofta för blyga för att ta upp frågan med dem. En förtätning i vårt upptagningsområde pågår också, som innebär att fler kommer att flytta hit, fortsätter han.

Varje år får församlingen 7 miljoner kronor i utjämningsbidrag, men församlingen hoppas kunna bli självförsörjande om antalet medlemmar kan öka. Om församlingen varje månad har lika många utträden som inträden, och så plus en person, har man kommit en bra bit på vägen.

– Just nu ser det inte så illa ut, säger Jerker Alsterlund och redovisar minus 2 personer netto för januari och februari då 20 aktivt lämnat och 18 aktivt gått in.

Fakta: Församlingen

Lades samman 2010

Antal boende: 89 000

Antal medlemmar: 15 944

Andel: 17,9 procent

Antal medarbetare: 43
 

Gudstjänsterna i församlingen är välbesökta, på huvudgudstjänsten i Kista kommer i snitt 125 personer och i Spånga 75. Det sammanlagda antalet deltagare i verksamheten är fler än medlemsantalet vilket tyder på att det finns en obearbetad grupp med möjliga inträdare.

– Du behöver inte vara troende för att vara med i Svenska kyrkan. Det räcker att du vill vara med och känna att du gör skillnad. Vi måste komma ifrån tanken på en personlig tro, det 150-åriga arvet från väckelserörelsen. Om man tycker att vår barnverksamhet är bra, gå med. Tycker man att vårt sociala arbete är bra, gå med.

– Många tror att staten skjuter till pengarna som behövs till det kyrkliga kulturarvet, där måste vi förklara hur det hänger ihop. Kanske vill du vara med för att rädda kyrkorna? Vi måste sätta en annan kultur, vi måste visa att vi är till för alla.

Inom Svenska kyrkan finns ibland en kyrkosyn som idealiserar en fattig kyrka med lekmannaengagemang, få anställda och få medlemmar men med den rätta tron, säger Jerker Alsterlund.

– Men om vi vill att framtiden ska vara vår kan vi inte ha den synen. Utan resurser kan vi inte göra någonting. Vi kan heller inte återupprätta skapelsen om vi bara är 17 procent. Om vi delar idén att alla är älskade av Gud, ges utrymme för en växande gemenskap.

Fakta: Målgrupp för församlingens kampanj

Utträdda 

Nysvenskar

Unga familjer

Kulturarvsintresserade

Socialt engagerade

Fakta: Kanaler

Hemsidan

Församlingsbladet (som går till alla boende)

Medarbetarna

Tv-skärmar 

Annonser

Volontärer/församlingsbor

Sociala medier (korta flmer)