Metalband sjunger om krig i kyrkans lokal

Sabaton ska spela på Råda rum som är ett kombinerat församlingshem och eventlokal. Foto:  Erik Nylander / TT. Arkivbild

Hårdrocksgruppen Sabaton skriver musik om krig och har tidigare kritiserats för en konsert på den annekterade Krimhalvön 2015. Den 26 april ska de spela i Råda församlings eventlokal.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Sabaton ska spela på Råda rum som är ett kombinerat församlingshem och eventlokal. Foto:  Erik Nylander / TT. Arkivbild

Metalbandet Sabaton från Falun skriver musik som är inspirerad av historiska slag, den senaste skivan heter The war to end all wars. Nu är de ute på en Sverigeturné och ska den 26 april spela på Råda rum, ett kombinerat församlingshem och eventlokal som ägs av Råda församling.

–  Det är inte vi (församlingen) som bokat bandet, det är ett eventbolag som bokat Råda rum som är den konsertlokal som församlingens bolag hyr ut till olika konserter och event, säger Daniel Tisell, kyrkoherde i Råda församling och vd för församlingens aktiebolag.

Konserten var inplanerad att äga rum tidigare men har skjutits upp på grund av pandemin. Bokningen gjordes innan Ryssland invaderade Ukraina.

–  Jag har godkänt bokningen. Det var före pandemin och då tittade jag på deras texter uppfattade inte att de förordar krig utan att de sjunger om krig ungefär som andra hårdrocksband kan sjunga om sex, drugs and rock'n'roll, säger Daniel Tisell.  

Sabaton har tidigare fått kritik för en spelning de gjorde i Ukraina 2015, på Krimhalvön som då var annekterad av Ryssland. Spelningen arrangerades av den Putintrogna mc-klubben Nattvargarna och ledde till att den svenska försvarsmakten avslutade ett samarbete med bandet och stoppade låten Livgardet som skulle använts under regementets 500-friande. Bandet har sagt att de spelade för sina fans på Krim.

– Jag kände inte till då att de har spelat på Krimhalvön. Med tanke på händelseutvecklingen nu efter så kan jag förstå att det sticker i ögonen. Förvisso var Krim redan ockuperat 2014, så det var på ett sätt lika fel att spela där redan då, men nu ser vi på i en annan spegel, säger Daniel Tisell.

Hur tänker du kring bokningen i dag?

–  Jag ser ingen anledning att agera nu så här nära inpå. Vi kör på tisdag och jag har som sagt inte uppfattat att de skulle vara för något invasionskrig.

–  Sabatons inställning är att de spelar för fans och inte vill beblanda sig med politik, vilket är en vanlig inställning inom kultur och idrott.

Kommer du gå på konserten?

–  Ja. Jag kommer gå, för jag behöver jobba. Vi har också försäljning i samband med konserten och det behövs personal på plats. Dessutom gillar jag också hårdrock generellt.

Sabaton har i flera intervjuer uttryckt stöd till Ukraina och sagt att de skriver musik om krig utifrån ett historiskt intresse. Trummisen Hannes Van Dahl sa till P4 Dalarna inför spelningen i Falun på skärtorsdagen som inledde turnén att ”krig är fruktansvärt och påverkar alla”.