Miljoner till kyrkor för att hjälpa långtidsarbetslösa

Svenska kyrkan får pengar för att kunna erbjuda arbetsträning för arbetslösa. Foto: Magnus Aronson/Ikon

5 miljoner kronor har öronmärkts för arbetslösa. Det är pengar som Svenska kyrkan får för att församlingar ska kunna erbjuda praktik och arbetsträning för människor som står långt ifrån arbetsmarknaden.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Utbildning EU

Svenska kyrkan får pengar för att kunna erbjuda arbetsträning för arbetslösa. Foto: Magnus Aronson/Ikon

Utbildningssatsningen startar i höst. Pengarna kommer från Rådet för ESF, Europeiska socialfonden, i Sverige, som arbetar för en mer inkluderande arbetsmarknad.

– Många församlingar i Svenska kyrkan gör redan insatser för att stötta arbetslösas väg till arbete, egenmakt och delaktighet i samhället. Det här ger en möjlighet för oss att skala upp insatserna och ta ytterligare ett kliv framåt som välfärdsaktör. Jag hoppas många församlingar tar den här chansen. Vi kan göra mer för människor i arbetslöshet, säger Svenska kyrkans generalsekreterare, Helén Ottosson Lovén, i ett pressmeddelande.

Det här är ett av flera projekt som Svenska kyrkan har i samarbete med ESF.

”På mindre orter är Svenska kyrkan ofta en av få arbetsplatser som tar emot arbetslösa män och kvinnor med komplex problematik. Potentialen för Svenska kyrkans församlingar att göra kompletterande samhällsinsatser inom en arbetsmarknadspolitisk helhet är med andra ord stor”, skriver ESF om samarbetet på sin hemsida.

En meningsfull diakonal insats

Sedan början på 2021 pågår projekten Skapa plats i kyrkan och utbildningssatsningen React-EU: Mary, som hjälper till med omställning och kompetenshöjning efter pandemin.

Mary står för Meningsfullhet, Arbetsgemenskap, Rehabilitering och Yrkesstolthet, och har utvecklats inom Svenska kyrkan.

– Vi ser att anställda i Svenska kyrkan upplever det som djupt meningsfullt att i sin dagliga yrkesutövning också göra en diakonal insats. Att få visa upp sitt eget yrke och instruera i alla de arbetsmoment som ingår, men som inte alltid uppmärksammas, bidrar samtidigt till ökad yrkesstolthet, säger projektledaren Anders Hagman i pressmeddelandet.