Nya motioner om samkönad vigsel

Tidigare års heta debattfråga, att alla präster i Svenska kyrkan ska viga samkönade par, återkommer i ett par motioner till årets kyrkomöte. Den här gången är nyckelorden "på sikt" och "dialog".

UPPDATERAD

På 2022 års kyrkomöte avslogs en motion om att avkraga präster som säger nej till att viga samkönade par, efter mycket het debatt. Även en motion om att införa ett vigningkrav för nya präster behandlades. 

Till årets kyrkomöte finns en motion med rubriken "ställningstagande för vigsel av samkönade par." Motionären Jonas Noréus, Fria liberaler i Svenska kyrkan, Fisk, föreslår att kyrkomötet beslutar att:

1. kyrkomötet uttalar en önskan att på sikt ska alla präster i Svenska kyrkan vilja viga samkönade par.

2. uppdra till kyrkostyrelsen att i dialog med biskopsmötet återkommande efterhöra hur arbetet går med biskopsmötets långsiktiga mål att alla präster i Svenska kyrkan med glädje och av fri vilja viger par av olika kön liksom par av samma kön.

– Jag tycker det är viktigt att matcha det som biskopsmötet sagt. Eftersom kyrkomötet inte anses ha beslutsrätt om villkor för att anta prästkandidater kan man där bara önska vad man vill se. Biskoparna äger frågan men det är bra att det framkommer att kyrkomötet tycker likadant, på så sätt kan man komma vidare från ett läge som vissa upplever som låst, säger motionären till Kyrkans Tidning.

Nej till detaljvillkor

Frågan om vigslar av samkönade har i olika former  funnits med på kyrkomötets agenda i många år (se faktaruta). Fisk:s Jonas Noréus hänvisar till att den motion som Anna Ekström (Fisk) lade 2016 med förslaget att alla prästkandidater som antas till prästutbildningen ska förklara sig villiga viga samkönade par. Han konstaterar att läronämndens och biskoparnas uppfattning om att de inte vill ha sådana detaljvillkor införda, legat fast sedan dess. Samtidigt har biskopsmötet uttalat som långsiktigt mål att ”alla präster med glädje och av fri vilja viger par av olika kön liksom par av samma kön”.

Förutsättningar för majoritet

Jonas Noréus beskriver sin motion som ett försök till "ett steg i progressiv riktning som har förutsättningar att få majoritet i kyrkomötet":

- FiSK ser helst att alla präster i Svenska kyrkan viger samkönade par, men inser att det dels är ett långsiktigt arbete, dels vill vår grupp också respektera den ordning som finns med den dubbla ansvarslinjen och biskoparnas ansvar att helt äga frågan om att bedöma lämpligheten hos blivande prästkandidater utan tvingande detaljkrav, skriver han.

Motionären anser att ett uttalande från kyrkomötet med innebörden att kyrkomötet vill se att alla präster på sikt viger samkönade par, ger nomineringsgrupperna en möjlighet att markera inför sina väljare hur de ser på frågan. Kyrkostyrelsens dialog med biskopsmötet skulle, enligt Noréus, hålla "frågan levande utan att göra våld på biskoparnas ansvar att anta lämpliga kandidater till prästutbildningen".

– Det är ett sätt för nomineringsgruppen att förvalta en förväntan från väljarna att ta tag i frågan och gå i mål med den. Sen kan ju olika nomineringsgrupper tycka olika, om man vill stödja förslaget eller inte, men det är egentligen bara en fördel eftersom det förtydligar för väljarna vad grupperna tycker, säger han till Kyrkans Tidning.

Inte möjligt bli kyrkoherde

En annan motion som berör frågan är undertecknad av Georg Lagerberg (Borgerligt alternativ, BA) Åsa Öckerman (Miljöpartister i Svenska kyrkan), Anders Åkerlund (C), Margareta Nisser-Larsson (BA), Magnus Hedin (BA), Charlotte Haggren (Öppen kyrka - en kyrka för alla, Öka). Tanken här är att kyrkomötet ger kyrkostyrelsen i uppdrag att till nästa kyrkomöte återkomma med ett förslag till ändring av kyrkooordningen. Förslaget  innebär att det inte ska vara möjligt att anställas som domprost eller kyrkoherde, om man inte är beredd att viga samkönade. 

- Vi vill ha en ordning som tar oss närmare biskopsmötets uttalade målbild. Samtidigt har vi inte velat gå så långt som att avkraga präster för att de hyser en annan äktenskapssyn. Vi föreslår därför ingen ändring av regelverket för obehörighetsförklaring eller ansvarsfördelningen för vigning till präst, skriver motionärerna.

De anser att en ändring enligt förslaget innebär att man verkligen säkerställer att det alltid finns någon präst i alla församlingar som är beredd att förätta en samkönad vigsel.

- Det ger också tydliga signaler om vilket ledarskap vi vill ha i Svenska kyrkan, skriver motionärerna, som konstaterar att det handlar om en förändring som får full verkan först på längre sikt. 

HÄR hittar du fler artiklar om kyrkomötet 2023

Fakta: Det har kyrkomötet tidigare beslutat

Kyrkomötet 2005 beslutades om att möjliggöra välsignat partnerskap för samkönade par. Ansvaret vilade på församlingarna och varje enskild präst hade rätt att avstå. Beslutet innehöll också konstateranden om att inte fördöma eller skuldbelägga homosexuella och aktivt motverka diskriminering, samt att kyrkan inte bör driva verksamhet i syfte att ”bota” homosexuella.

Kyrkomötet 2009 beslutade om att möjliggöra kyrklig vigsel av samkönade par. Ansvaret vilar på församlingarna och varje enskild präst har rätt att avstå. Det konstaterades att Svenska kyrkan rymmer olika uppfattningar i äktenskapsfrågan men att ingen diskriminering av samkönade par får förekomma.

2016 föreslog Anna Ekström från Fria liberaler i Svenska kyrkan att alla nya präster skulle behöva säga ja till att viga homosexuella par. Motionen stöddes av ledamöter från Socialdemokraterna, Öppen kyrka – en kyrka för alla, Miljöpartister i Svenska kyrkan och Vänstern i Svenska kyrkan, men fick underkänt av läronämnden och biskoparna. Läronämnden ansåg att ett sådant villkor skulle inskränka biskoparnas ansvar och gå emot Svenska kyrkans ordning. Motionen gick inte igenom.

2021 inför kyrkovalet väcktes frågan på nytt. Även Borgerligt alternativ och Centerpartiet anslöt sig nu till gruppen som ville se ett ja till att viga homosexuella som nytt vigningsvillor för prästkandidater. Dåvarande ärkebiskop Antje Jackelén påminde om läronämndens tidigare ställningstagande och frågan togs inte upp på kyrkomötet.

I mars 2022 kom biskopsmötet med ett skriftligt uttalande där det slog fast att hela biskopsmötet står bakom 2009 års beslut och delar samma målbild om att ”alla präster med glädje och fri vilja viger samkönade par av olika kön liksom av samma kön”. Dock ansåg biskopsmötet att ett nytt vigningsvillor ”inte är förenligt med Svenska kyrkans förståelse av sin evangelisk-lutherska identitet”.

På 2022 års kyrkomöte avslogs en motion om avkraga präster som säger nej till att viga samkönade par. 

Kyrkostyrelsen beslutade i våras att utreda om samkönade vigslar får vara en fråga i samband med anställning. Biskopsmötet väckte förslaget för att skapa klarhet i frågan.

Prenumerera på Nyhetsbrev

5 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

Medlem
KT borde göra en artikel kring hur präststudenter resonerar i frågan. Att få ihop en enkät skulle inte vara så svårt. Efterlyser faktiskt den gruppens syn på saken. Hittills är det mest politiker som hörts, och de är inte ens vigselförrättare.
Arne Nilsen
De präster som inte villiga samkönade par trots att Sverige har en äktenskapslag som är könsneutral, de skall inte avkragas men som i vid borgerlig vigsel mister vigselrätten! De får för dop och begravningar än sina kollegor som viger samkönade.
Troende
Det är inte möjligt att viga personer av samma kön till äktenskap. Gud har ordnat äktenskapet mellan en man och en kvinna.
S.T
Vad säger de inomkyrkliga rörelserna om utvecklingen i denna fråga? Såväl EFS som ELM har varit väldigt tysta. OAS är väl de enda som gett någon form av respons. Är EFS villiga att stå kvar i en kyrka som kommer neka deras prästkandidater?
Kyrkoherde som vigt ett flertal samkönade
Detta är plakat-teologi och en icke-fråga. 95 % av alla präster har aldrig vigt samkönade därför att de inte blivit tillfrågade. Precis som alla andra brudpar väljer de samkönade en präst som viger dem med glädje. Släpp frågan. Det fungerar som det är.