Nordisk representant:"Blivit tydligt hur omfattande det varit"

I söndags avslutades toppmötet om sexuella övergrepp inom katolska kyrkan. Foto:Giuseppe Lami/AP

Påve Franciskus valde starka ord för att summera toppmötet i Rom. Nordens representant på plats, Köpenhamns biskop Czeslaw Kozon, säger att mötet visat hur omfattande övergreppen inom katolska kyrkan varit.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
I söndags avslutades toppmötet om sexuella övergrepp inom katolska kyrkan. Foto:Giuseppe Lami/AP

I söndags avslutades toppmötet om sexuella övergrepp inom katolska kyrkan. Med på mötet fanns representanter från världens alla biskopskonferenser och Nordens representant var Köpenhamns biskop Czeslaw Kozon.

– Jag tror det är viktigt att säga att mötet bara var en del i en lång process. Många tänker att det bara är nu kyrkan tar hand om dessa saker, men det har pågått i flera decennier, säger Czeslaw Kozon.

Påve Franciskus valde skarpa formuleringar i sitt avslutningsanförande. Han kallade prästerna som begått övergrepp mot barn för ”satans redskap” och utlovade ”krig på alla fronter” mot övergreppen.

– Påvens tal var en bra summering av vad som diskuterats. Han satte in missbruket i en större kontext. Inte för att säga att det bara är kyrkan som har gjort fel, men det är naturligt att kyrkan går före, säger Czeslaw Kozon.

Czeslaw Kozon menar att konferensen överlag inte bjöd på några större överraskningar. Men att mötet var en viktig markering mot de sexuella övergreppen som begåtts inom katolska kyrkan.

– Det fokuserade tydligt på missbruket och visade att fram till nu har inte alla varit medvetna om dessa ting. På några kontinenter finns fortfarande en mentalitet av en tystnadskultur och det har blivit sagt mycket tydligt på mötet att det måste upphöra, säger Czeslaw Kozon.

Var det något nytt som kom fram i och med de många vittnesmålen från offren som lyftes?

–  För mig personligen har det varit enskilda saker som var nya, men det har också blivit tydligt hur omfattande det varit, och hur det varit i vissa länder i Afrika och Asien. Där har det varit viktigt att se vilka konsekvenser det haft för offren.  

Togs det några beslut om konkreta åtgärder?

–  Så många präster har dömts och många biskopar har fått träda tillbaka. Kyrkan är i full gång med att arbeta med det här. Jag vet inte vad mer konkret som ska hända för närvarande.

För de nordiska ländernas del tror inte Czeslaw Kozon att toppmötet kommer betyda några egentliga förändringar för hur arbetet mot sexuella övergrepp fortskrider.

– Det låter kanske lite arrogant, men de nordiska länderna har redan gjort mycket för att upptäcka missbruk och utveckla riktlinjer och beredskapsplaner. Den gamla kulturen har brutits ner och samhället ser annorlunda ut. Kanske behövs det tas bättre hand om offren, så de känner sig lyssnade till.

Vad kommer hända nu framöver?

– Vi väntar på några konkreta riktlinjer från Rom. Men jag tror inte det kommer ändra mycket för våra nordiska länder, säger Czeslaw Kozon.

Fakta: Toppmötet i Vatikanen

Nya avslöjanden om sexuella övergrepp i flera länder har skakat den katolska kyrkan.

Mötet i Vatikanen var det första någonsin då samtliga ordföranden i världens biskopskonferenser samlades för att diskutera frågan.

Utgångspunkten för mötet var att ”förebygga sexuella övergrepp på minderåriga och utsatta vuxna.” Målet var att utbilda biskoparna i hur sexuella trakasserier kan förebyggas och hur de ska hantera situationen och det uppstår, samt hur offren bör bemötas.